Petak: većinom suho, bura slabi, gdjegod magla, mraz

Osim pada temperature zraka, u većini Hrvatske i kiše, ovu je promjenu vremena u četvrtak upotpunio i snijeg ponegdje u gorju. No neće se dugo zadržati jer nam već od pretežno suhog i barem djelomice sunčanoga petka slijedi zamjetan porast temperature, najprije u gorju, od vikenda i u nizinama. Valja nam se prilagoditi južini, iznadprosječnoj toplini i čestoj kiši, koja će potrajati vrlo vjerojatno cijeli sljedeći tjedan, možda i dulje.

Pritom će tlak zraka sve do ponedjeljka padati, pa će se s ponegdje i oko 1027 hektoPascala u noći sa srijede na četvrtak - do ponedjeljka ujutro spustiti i na ispod 1000 hPa. Pripremimo se na južinu i nepovoljne biometeorološke prilike, te se nemojmo iznenaditi budemo li mi, ili netko uokolo nas razdražljiviji nego inače, ili pospaniji, neraspoloženiji... Unatoč blagom porastu tlaka - znatnijeg poboljšanja neće biti ni u sljedećem tjednu, a ni dugotrajnije stabilizaciju vremena.

Slijedom svega, za većinu će vjerojatno najpovoljnije vrijeme biti ovoga petka - tijekom kojeg će gotovo diljem Hrvatske biti barem ponekog sunčanog sata, ali i još dosta oblaka, osobito u kopnenom području, gdje će ujutro biti mjestimične magle i slabog mraza. Od vikenda toplije, ali i vjetrovitije, oblačnije i kišovitije, uz gotovo svakodnevno moguću povremenu kišu, te uz južni i jugozapadni vjetar, često umjeren, u gorju i jak, na Jadranu i jači, a nevolje bi nekima moglo prouzročiti i jako jugo, osobito u nedjelju ponegdje vjerojatno i olujn... Od studeni studenoga do daljnjega - ni "s"!

Petak: većinom suho, ujutro ponegdje magla i mraz, bura slabiU noći na petak će se u dijelu istočne Hrvatske razvedravati pa će ujutro biti mjestimične magle i slabog mraza, posebice u Podravini i zapadnoj Slavoniji. Uz djelomice sunčano vrijeme i slab jugoistočnjak poslijepodnevna će temperatura biti od 9 do 11 °C.

U središnjoj Hrvatskoj podjednako relativno svježe kao na istoku, pri čemu ipak danju manje nego u četvrtak, uz djelomice sunčano vrijeme, ali ujutro više, uz mjestimične "minuse" i maglu.

Magle i niskih oblaka bit će i po nekim kotlinama Gorskoga kotara i Like, dok će na sunčanijem sjevernom Jadranu još i prijepodne puhati gdjegod umjerena i jaka bura, uglavnom do jutra podno Velebita i s olujnim udarima. Najniža temperatura zraka od -2 do 2 °C, u unutrašnjosti Istre oko 4 °C,  a uz more 7 do 10 °C, na udaljenijim otocima i oko 12 °C, a najviša 13 do 16 °C, u gorju 4 do 8 °C.

U Dalmaciji i dalje toplije, ali uz hladnije jutro od nego u četvrtak i temperaturu zraka u unutrašnjosti mjestimice i samo 1 do 5 °C. Poslijepodne 16 do 21 °C, uz pretežno sunčano vrijeme, ponegdje uz prolazno umjerenu naoblaku, te još i prijepodne često umjerenu buru, gdjegod i jaku, samo rijetko uz mogućnost olujnih udara.

Bure, u početku još i ponegdje umjereno valovitog mora, bit će i na jugu Hrvatske, ali danju mirnije, uz slabiji vjetar, uglavnom s jugoistoka, te uz većinom sunčano vrijeme i najvišu temperaturu od 18 do 20, ujutro pak 13 do 15 °C, u unutrašnjosti i oko 9 °C.

Od vikenda toplije, ali i oblačnije, vjetrovitije, kišovitije...

U nastavku ovoga tjedna i u prvom dijelu novoga
opet toplije, ali i vjetrovitije i oblačnije nego u petak, te u većini kopnenih krajeva povremeno uz kišu, obilniju u gorju, unutrašnjosti Istre i Dalmacije - a malo će je pasti, ponegdje možda i nimalo - u Podunavlju. Puhat će često umjeren, gdjekad i jak južni i jugozapadni vjetar, mjestimice i jugoistočni, a prije toga - u subotu ujutro još će biti mjestimične magle.

Na Jadranu će biti još vjetrovitije nego na kopnu, uz umjereno i jako jugo, u nedjelju mjestimice vjerojatno i olujno jugo i oštro - južni vjetar, a u ponedjeljak je prolazno moguć i lebić - jugozapadnjak. Valja upozoriti i na čestu kišu, ponegdje i obilniju - u subotu osobito na sjevernom dijelu, zatim i na južnom.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.