1. studenog 1894. - Nikola II car Rusije

Kada je iznenada umro ruski car Aleksandar III Romanov, njegov sin Nikola II bio je iznenađen i nespreman za preuzimanje vlasti nad golemim carstvom.

Na krunidbenoj svečanosti 1. studenoga 1894. upitao je jednog rođaka: „Što li će se dogoditi sa mnom i s Rusijom?“ Događaji koji su uslijedili pokazali su da je njegova zabrinutost bila opravdana.

Nikola II., car Rusa, kralj Poljaka i vojvoda Finaca, postao je nedodirljivi apsolutist s ovlastima većim od bilo kojeg europskog vladara. Izgubljeni rat s Japanom i teški uvjeti života uzdrmali su Nikolin carski despotizam koji nije priznavao težnje za demokratskim odnosima. Kmetstvo je ukinuo Nikolin djed Aleksandar II. još 1861., no seljaci su zemlju morali otkupljivati na obroke, što ih je još više osiromašilo. Velik broj ljudi otišao je u gradove, gdje se počela razvijati industrija. Do kraja revolucionarne 1905. Nikola II. je ipak morao popustiti. Suočen s pobunama i političkim pritiskom, dopustio je sazivanje Dume, to jest parlamenta, s kojim je ubuduće morao dijeliti vlast.

Prividna stabilnost nije izdržala tegobe Prvoga svjetskog rata. Opće nezadovoljstvo eksplodiralo je 1917.-te. Zbog teških vojnih poraza, gladi i neimaštine svi su slojevi bili nezadovoljni: gradsko stanovništvo zbog loše opskrbe, liberalna buržoazija zbog careve samovolje, vojska i generali zbog vladine nebrige za borce na bojištima. U takvim okolnostima u Petrogradu je buknula građanska revolucija, pa je Nikola morao odstupiti s prijestolja.
U ljeto 1918., godinu i pol poslije abdikacije, zatočenog Nikolu II. i njegovu obitelj Lenjinovi boljševici strijeljali su na Uralu. Bio je to kraj dinastije Romanov, koja je vladala Rusijom čak tri stoljeća. Ostali Romanovi su pobjegli iz Rusije ili, kao i car, završili na stratištu.
Danas se u Rusiji na Nikolu ne gleda previše crno. Ostaci carske obitelji ekshumirani su i pokopani uz najviše počasti u crkvi Svetog Petra i Pavla u St. Peterburgu uz svoje slavne pretke, a sam Nikola proglašen je blaženikom ruske pravoslavne crkve.