2. studenog 1976. - Jimmy Carter postao predsjednik SAD-a

Iako je bio crna ovca Demokratske stranke, Jimmy Carter izabran je 2. studenog 1976. za 39-og predsjednika Sjedinjenih Američkih Država.

Nekadašnji guverner Georgije, bivši vojnopomorski časnik, farmer kikirikija i uvjereni baptist postigao je u svojem mandatu znatne uspjehe, ali rast energetskih troškova i inflacije, te obnova napetosti sa Sovjetskim Savezom bili su prevelik problem za njegovu administraciju.

Carter se žestoko borio s gospodarskim teškoćama. Na kraju se mogao pohvaliti otvaranjem 8 milijuna radnih mjesta i smanjenjem deficita, ali je porast inflacije i kamata doveo do kraće recesije. U vanjskoj politici glavne su mu inicijative bile mirovni sporazum između Egipta i Izraela u Camp Davidu, dogovor o Panamskom kanalu, uspostavljanje punih diplomatskih odnosa s Kinom i sporazum o nuklearnom naoružanju sa Sovjetskim Savezom SALT II. Ipak, sovjetska intervencija u Afganistanu dovela je do ponovne utrke u naoružanju. Talačka kriza u američkom veleposlanstvu u Teheranu uvelike je potkopala njegove šanse za ponovni izbor.

U izbornoj utrci pobijedio je Ronald Regan, ali je Carter do kraja mandata pregovarao o oslobađanju talaca. Konačno je u tome i uspio pa su taoci pušteni dan nakon što je napustio Bijelu kuću. Zbog brojnih zasluga i borbe za ljudska prava 2002. nagrađen je Nobelovom nagradom za mir.