Dokumentarna serija „Veliki koraljni greben s Davidom Attenboroughom“ od 1. studenog na HRT-u

Zagreb, 29. listopada 2019. - Hrvatska radiotelevizija (HRT) od petka, 1. studenog na svom Drugom programu (HRT-HTV2) u udarnom terminu od 20:05 sati započinje s prikazivanjem dokumentarne serije „Veliki koraljni greben s Davidom Attenboroughom: Graditelji“ u trajanju od četiri epizode.

 
Godine 1957. David Attenborough prvi je put posjetio jednu od najdivnijih prirodnih tvorevina, tajnoviti i najvećim dijelom nepristupačni Veliki koraljni greben. Oduvijek se želio vratiti i bolje istražiti taj ekosustav za koji kaže da je drukčiji od svih drugih na svijetu. Šezdeset godina poslije, uz pomoć najnovije tehnologije i znanstvenih dostignuća, pruža mu se prilika da sazna njegove tajne. Na tom putovanju otkrit će prave razmjere bioraznolikosti i složenosti Grebena.

 
Ukrcat će se na Aluciju, 56-metarski istraživački brod opremljen laboratorijem, najsuvremenijom podmornicom Triton i helikopterom. To će mu omogućiti da vidi Veliki koraljni greben iz mora i zraka. Posjetit će neke od najizoliranijih, dosad neistraženih dijelova Grebena te upoznati njegove čarobne trajne i povremene stanovnike.

 
Dokumentarna serija spaja najnovija znanstvena istraživanja i inovativne snimateljske tehnike. Zahvaljujući suvremenim termografskim kamerama, prvi put ćemo vidjeti kako mlađ legendarne ribe klauna dolazi na svijet. Kamere za tehniku time-lapse otkrit će ponašanje sićušnih koralja od kojih je sazdan cijeli Greben i prikazati nam najčudesniji događaj razmnožavanja na Zemlji: godišnje mriješćenje koralja. Saznat ćemo i kako Greben izgleda iz perspektive morskoga raka čiji se vid razvio na potpuno jedinstven način. Na Grebenu žive neke od najfascinantnijih životinja na svijetu.

 
Danas je Veliki koraljni greben ozbiljno ugrožen. Šezdeset godina otkad ga je prvi put posjetio, David Attenborough objasnit će nam zašto je u tom razdoblju izgubio gotovo polovicu koralja te što mu donosi budućnost.

 
Hrvatska radiotelevizija
RJ Marketing i Komunikacije
Prisavlje 3
10 000 Zagreb
telefon: 01 634 3303
e-adresa: hrt@hrt.hr
www.hrt.hr