Srijeda: većinom oblačno, ponegdje kiša, bura, jugo

Dugonajavljivana promjena vremena s kišom i padom temperature, ponegdje i znatnim, stigla je nad sjeverne krajeve Hrvatske, a sredinom će tjedna i nad južne, gdje će još ponegdje i veći dio srijede biti suho, djelomice sunčano i iznadprosječno toplo, uz jugo. No, bura na sjevernom dijelu Jadrana do petka ujutro bit će često jaka, osobito podno Velebita i olujna, gdjekad vjerojatno i s orkanskim udarima. Slabije će jakosti zapuhati uzduž cijeloga Jadrana, a od subote će je zamijeniti jugo, koje će vjerojatno potrajati i u prvom tjednu studenoga, te biti često umjereno, povremeno vjerojatno i jako.

Uz to jugo, na kopnu jugozapadnjak, tlak će biti u padu, i to priličnom - od ponegdje i više od 1025 hPa potkraj srijede do malo ispod 1000 hPa potkraj nedjelje ili početkom ponedjeljka. Pritom se valja nadati da taj pad tlaka i nakon razvedravanja u petak - ponovni porast vlage u zraku - unatoč statistički povećanoj vjerojatnosti - ipak neće povećati broj moždanih udara, čiji je ovaj utorak svjetski dan.

S tom će južinom od vikenda temperatura zraka ponovno porasti pa je nakon prošla dva i pol tjedna i rijetko, ponegdje čak i prvi put doživljene tako dugotrajne i izražene poslijepodnevne temperature zraka - te ovog samo kratkotrajno hladnijeg razdoblja - sve veća vjerojatnost da će i prvo desetodnevlje studenoga biti iznimno toplo, ponegdje možda čak i opet rekordno!?

No, prije tih novih "pozitivnih" temperaturnih iznimnosti, u ovome je tjednu, ponajviše u maglovito jutro u petak, mjestimice na kopnu moguća i "negativna" temperatura, pri tlu i slab mraz, pa se posebice cvjećarima preporuča dodatan oprez i djelovanje kako bi dosadašnji trud ne bi bio uzalud...


Mnogobrojne druge meteo-informacije DHMZ-a i HRT-a mogu se naći i u još nekim tekstovima na internetu - čiji su počeci bili prije čak/već/tek 50 godina.

A ako želite znati gdje je i koliko izmjereno oborine na meteorološkim postajama DHMZ-a u 1, 7, 13 i 19 sati, kolika je svakog sata temperatura i relativna vlažnost zraka te još neke meteorološke "sitnice koje život znače", kao i uvijek aktualne prometne informacije HAK-a - pogledajte
HRT METEO  aplikaciju, u kojoj postoji i prognoza za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi.

U nastavku slijedi detaljnija prognoza po hrvatskim područjima za sljedeće dane, koju je za HRT pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom pripremio je i prognozu za 33 veća grada u svijetu, koja je svakodnevno vidljiva u emisiji Vrijeme svijet na HTV4.

Srijeda: većinom oblačno, ponegdje kiša, bura, jugoKrunoslav Mikec, dipl. ing.: "U srijedu će u istočnoj Hrvatskoj biti oblačno s povremenom kišom, uz slab i umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar. Najviša temperatura između 9 i 12 °C, a ujutro samo malo niža od 7 do 9 °C.

U središnjoj Hrvatskoj malo svježije - ujutro između 4 i 7 °C, a najviša dnevna od 8 do 10 °C. Uz oblačno će vrijeme pasti barem malo kiše, a vjetar će biti slab i umjeren sjeveroistočni.

Podjednakog sjeveroistočnjaka bit će i u gorju dok će na sjevernom Jadranu puhati umjerena i jaka, podno Velebita i olujna bura, moguće i s orkanskim udarima. Uz oblake i kišu temperatura će biti od 10 do 15 °C, u Gorskome kotaru i Lici između 2 i 8 °C. Napomenuti treba da na moru kiše može biti uglavnom u noći i ujutro, a u dijelu Istre može i potpuno izostati.

U Dalmaciji je vjerojatnost za kišu ili poneki pljusak s grmljavinom veća na sjeveru, a manja prema jugu, gdje će biti više sunčana vremena. Zapuhat će bura, koja mjestimice može biti jaka, a uglavnom će prema jugu još biti juga i istočnjaka. More pritom većinom malo valovito.

Na krajnjem jugu naše domovine vjerojatnost za oborine bit će najmanja. No, potkraj dana nije isključena mjestimična kiša ili pokoji pljusak na otocima i otvorenom moru. Najviša temperatura od 18 do 20 °C, uz jugo, ponegdje poslijepodne i navečer uz buru.

Promjenljivo - najprije svježe, uz mraz i buru, pa toplije, uz južinu

Do nedjelje
je na kopnu kiša moguća još uglavnom mjestimice u gorju, u subotu i u unutrašnjosti Dalmacije, a od nedjelje se vjerojatnost za kišu povećava diljem kopnenog područja. Sjeveroistočnjak će do petka oslabjeti, a prema kraju tjedna zapuhat će jugozapadnjak, uz koji će nakon nekoliko hladnijih dana temperatura zraka ponovno porasti. No, do subote upozoriti treba na mraz u jutarnjim satima, posebno u petak, kada će mjestimice biti i magle.

Na Jadranu će u četvrtak još puhati jaka, ponegdje i olujna bura, koja će u petak oslabjeti i okrenuti na  sjeverozapadnjak, u subotu pak na jugo, koje će od nedjelje vjerojatno biti i jako. Do vikenda će prevladavati sunčano, ali je ponegdje na jugu Jadrana kiša moguća u četvrtak i petak. A uz porast naoblake i zatopljenje - od subote će kiše biti i drugdje.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing., iz DHMZ-a.

HRT METEO

Ako dosadašnje informacije nisu dovoljne, još neke dodatne dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.