Utorak: većinom kiša, vjetrovitije, danju hladnije

Od diljem Hrvatske stabilnog, većinom suhog i sunčanog vremena, te relativno toplog - što je bilo - bilo je!

Slijedi oblačnije, kišovitije, vjetrovitije i hladnije razdoblje, uz iznimku južnijih hrvatskih krajeva, gdje će još i u utorak, samo ponegdje i dio srijede biti suho, te djelomice sunčano i relativno toplo, uz nastavak ovog ponegdje i rekordnog niza iznadprosječno toplih dana.

Pritom će osim kiše, u gorju, uglavnom višem, povremeno padati i snijeg, a zamjetno veće nevolje u prometu će u srijedu i četvrtak vjerojatno prouzročiti često jaka bura, osobito na sjevernom dijelu i olujna.

Mnogi, osobito cvjećari, neće biti sretni ni zbog mjestimičnog slabog mraza, koji je moguć već u četvrtak, a vjerojatno će još češći biti u manje oblačan petak, koji bi nekima mogao biti dodatno tužan i sumoran zbog jutarnje magle. Za vikend će pak vjerojatno mnogobrojnijima na ne osobito dobro raspoloženje djelovati i južina, s kojom će doći novi oblaci i povremena kiša te temperatura od prosjeka opet viša...


Utorak: oblačnije, vjetrovitije, danju hladnije, većinom kišaU Slavoniji, Baranji i Srijemu umjereno do znatno oblačno, povremeno uz kišu, te slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Temperatura će se malo mijenjati i bit će uglavnom od 8 do 13 °C.

U središnjoj Hrvatskoj još i malo niža - većinom između 8 i 11 °C, uz oblačno i kišovito vrijeme, osobito poslijepodne i vjetrovito, a u noći na srijedu u najvišem gorju mogu zalepršati snježne pahulje.

Susnježica i snijeg potkraj utorka mogući su i u najvišim dijelovima Gorskoga kotara. Do tada oblačno, uz kišu, ponegdje i i grmljavinu, češću na sjevernom Jadranu, osobito u Rijeci i okolici. Prolazno jaka bura podno Velebita će lokalno zapuhati već u noći na utorak, a osobito će česta i još jača biti od utorka poslijepodne. Prije toga na moru većinom tiho ili slab vjetar, uz vidljivost mjestimice smanjenu zbog sumaglice i magle. Temperatura zraka poslijepodne osjetno niža nego u ponedjeljak, osobito u gorju.

I u Dalmaciji će ujutro biti manje svježe nego prošlih dana, a danju, uz uglavnom slabo jugo, podjednako relativno toplo kao u ponedjeljak, uz najvišu temperaturu većinom od 19 do 23 °C. No, ujutro ponegdje u unutrašnjosti opet vjerojatno i samo oko 0 °C. Bit će promjenljivo oblačno, ponegdje uz povremenu kišu, pa i poneki pljusak s grmljavinom, osobito u sjevernoj Dalmaciji, dok će se prema jugu našeg dijela Jadrana zadržati suho, te barem djelomice sunčano, uz uglavnom slabo jugo i jugozapadni vjetar, uz koje će more još biti većinom mirno i malo valovito, temperature oko 22 °C - podjednako kao poslijepodne zrak.

Od utorka do petka još hladnije, te vjetrovito, kišovito, pa opet južina...

U nastavku tjedna hladnije, u srijedu i četvrtak na kopnu pretežno oblačno i kišovito, u gorju uz mogućnost povremenog slabog snijega, koji vjerojatno neće znatnije ometati promet, ali ipak - vozačima kroz gorje dobro je biti na oprezu i imati zimsku opremu kako bi izbjegli neugodna iznenađenja. Na blagdanski petak mnogima vjerojatno povoljnije vrijeme, unatoč jutarnjoj svježini, pri tlu i mogućem mrazu. Za vikend se nastavlja promjenljivo, ali uz ponovnu južinu i zatopljenje.

I na Jadranu je u petak najveća vjerojatnost suhog i manje vjetrovitog vremena, a do tada i poslije - česta kiša, ponegdje i u obliku pljuskova s grmljavinom, te najprije hladnije, uz umjerenu i jaku buru, osobito podno Velebita i olujnu, ponajviše u srijedu i četvrtak - od subote pak opet toplije, uz jugo.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.