Stiže promjena! Velika i osjetna! Zato oprez!

Ako smo do sad uživali u iznimno toplom tjednu, pa i tjednima, sada je pred nama tjedan koji nam donosi neuobičajeno hladno, a na Jadranu još i vjetrovito vrijeme.

Promjena će biti velika i osjetna! Zato oprez!

Najviša temperatura zraka još u ponedjeljak u granicama od 18 °C do 22 °C, ali tijekom tjedna te će se vrijednosti spustiti i za desetak stupnjeva. A najniža temperatura od sredine tjedna ponegdje i ispod 0 °C, a uzduž Jadrana od 4 °C do 7 °C, tek koji stupanj više na otocima.

Već do sredine tjedna očekuje se kiša, a u gorju i snijeg.

U gorju i ponegdje na sjevernome Jadranu moguće su i veće količine oborine. Osim toga, posebno na sjevernome Jadranu, bit će i vjetrovito vrijeme, s olujnom burom, što će samo povećati poteškoće u poljodjelstvu. U ovakvim vremenskim uvjetima za očekivati je osjetniji pad temperature tla.

Zamjetan pad temperature tla!

Za pred kraj tjedna predviđaju se srednje dnevne vrijednosti na dubini od desetak centimetara na kontinentu oko 10 °C, a uzduž Jadrana do 15 °C.

Svakako iskoristite povoljnije vremenske uvjete još u ponedjeljak, te obavite oranje i omogućite procjeđivanje vode u dublje slojeve tla, obavite gnojidbu, pripremite jame za sadnju mladih voćaka i dovršite jesenske berbe. Gljivari iskoristite još ponedjeljak, a ni kestenje ne ostavljajte za dan poslije.

Zaštitite lončanice od hladnoće kao i svu proizvodnju u staklenicima. Posebno to vrijedi za krizanteme.

Uzduž Jadrana ubrzajte berbu maslina, ali i plodove drugih voćaka - kao i same voćke - ne ostavljajte na milost i nemilost vjetru. I ne zaboravite: Snijeg u studenome godi zemlji više nego gnoj!


 


Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.