I u subotu toplo i većinom sunčano, ali ujutro svježe...

"Doli lipo vrime" pisao je davno u "Dnevniku jednog penzionera" već pune 24 godine mnogima nedostajući Miljenko Smoje. Što li bi tek napisao sada, kada proživljavamo u većini Hrvatske najtoplije tako dugo i kasno, i još suho razdoblje u godini?! Ponegdje čak i rekordno! No, svemu dođe kraj! Stoga ćemo još "samo" do ponedjeljka imati stabilno vrijeme - pretežno sunčano i posebice danju iznadprosječno toplo, ali ujutro u mnogim kopnenim krajevima maglovito i svježe, po nekim nizinama čak prohladno, uz mogućnost mraza, osobito po kotlinama Gorskog kotara i Like, te u unutrašnjosti Dalmacije, gdje je i u petak najniža temperatura zraka bila oko 0 °C, pri tlu u Gospiću čak i -2 °C.

Od utorka počinje cjelodnevno vrijeme primjereno kraju listopada i početku studenoga. Štoviše, barem ponegdje vjerojatno i hladnije nego što je uobičajeno. I pritom promjenljivo oblačno, povremeno s kišom, u gorju mjestimice i snijegom,
pa bi se neki mogli prisjetiti poznate "Ide zima" Vesne Parun, preminule također 25. listopada, kao i Smoje, ali 2010. godine. A možda i potaknuti na stavljanje zimskih guma i prije zakonske obaveze, te lakše prilagoditi početku nove skijaške sezone, koja se može pratiti na HRT-u?!

Osjećaj hladnoće od utorka će pojačavati često umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, na Jadranu još jača bura, gdjegod vrlo vjerojatno i olujna, osobito podno Velebita, gdje bi mogla pomrsiti planove putnika uoči blagdana, vjerojatno čak i tijekom njega.

Prije te velike i izražene atmosferske promjene, čiji će oblaci i posljedična smanjena vidljivost dodatno potaknuti sudionike u prometu na od 1. studenoga obavezno uključivanje svjetala - u noći sa subote na nedjelju dogodit će nam se i promjena vremena na uri - prestanak ljetnog računanja vremena - nekima jedan sat dulje spavanje, a drugima dulji rad, noćni provod... 

A kad se već spominje provod, uz koji često ide glazba, nekima će možda biti zanimljivo znati da je Katy Perry, svjetski poznata pjevačica i kantautorica rođena 25. listopada, kao UNICEF-ova veleposlanica dobre volje upozoravala na klimatske promjene!?

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a. Još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

A možda je nekima zanimljivo pogledati prognozu za 33 veća grada u svijetu, koju službujući meteorolozi DHMZ-a svakodnevno pripremaju u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

I u subotu većinom sunčano i toplo, ali ujutro svježe, često i maglovitoDunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "I u subotu će u istočnoj Hrvatskoj ujutro biti magle, koja se po nizinama i uz rijeke mjestimice može zadržati i dio prijepodneva. Zatim će prevladavati sunčano, uz najvišu temperaturu između 22 i 24 °C.

Pretežno sunčano bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Međutim, ujutro valja računati na maglu, koja se ponegdje može zadržati sve do podnevna. Jutro svježe, a najviša dnevna temperatura kao da je kraj rujna, a ne listopada - uglavnom između 20 i 23 °C.

U višem gorju i na sjevernom Jadranu sunčano. U nizinama Gorskog kotara i Like u prvom dijelu dana bit će magle i niskih oblaka, a zatim će prevladavati sunčano. Uz obalu će puhati u početku umjerena bura koja će oslabjeti, a prema otvorenom moru zapuhat će sjeverozapadnjak. Jutro u gorskim krajevima svježe, uz temperaturu između 0 i 5 °C, a danju posvuda toplo, između 21 i 24 °C.

Još toplije u Dalmaciji, uz najvišu temperaturu između 23 i 27 °C. Prevladavat će sunčano, a uz slab vjetar, ujutro buru, danju sjeverozapadnjak more će biti malo valovito, nekima vjerojatno i ugodno za kupanje.

Još ugodnija - 22 ili 23 °C - bit će na jugu našeg dijela Jadrana, a uz sunčano vrijeme i slab vjetar temperatura zraka bit će između 23 i 26 °C."

Do ponedjeljka još suho i toplo, a nakon toga "normalnije"

"I u nedjelju na kopnu pretežno sunčano i iznadprosječno toplo, ujutro i dio prijepodneva uz maglu i niske oblake. U ponedjeljak postupno naoblačenje, a u utorak valja računati na kišu. Bit će osjetno hladnije, pa krajem utorka i u noći na srijedu u najvišem gorju može biti i snijega. Oborina će još biti i u srijedu, a temperatura će biti primjerena dobu godine.

Na Jadranu u nedjelju sunčano i dalje toplo uz slab vjetar. U ponedjeljak postupan porast naoblake, a u utorak kiša te pljuskovi i grmljavina, najprije na sjevernom dijelu, a do kraja dana i u većem dijelu Dalmacije. Kiše i pljuskova, moguće i obilnijih bit će i u srijedu. Nakon sjeverozapadnjaka u drugom dijelu utorka zapuhat će jaka bura, najprije na sjevernom dijelu, a u srijedu i drugdje. Bit će osjetno hladnije.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., iz DHMZ-a.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.