Petak: relativno toplo i većinom sunčano, magla

Iznadprosječno se toplo razdoblje nastavlja i sljedećih dana, do ponedjeljka i dalje suhih i pretežno sunčanih, gdjekad čak i vedrih, uz često maglovita jutra, pa i cijela prijepodneva, a sve je vjerojatnije da bi onima koji sljedeći tjedan putuju kroz Gorski kotar i Liku, posebice u više predjele, bilo dobro staviti zimske gume i prije zakonske obaveze.

A kad nam već najviša poslijepodnevna temperatura zraka prošlih dana i tjedana ne pokazuje u kojem smo godišnjem dobu, to ponegdje i povremeno barem čini najniža jutarnja, koja je gdjekad čak niža od prosječne za ovaj dio godine, kao primjerice u četvrtak u Sinju, gdje je izmjeren samo 1 °C. Ili 2 °C u Gospiću. Istodobno na Zavižanu je bilo 11 °C, a na Sljemenu čak 14 °C! Više od prosječne najviše poslijepodnevne. Poslijepodne je pak u Gospiću bilo čak 24 °C, u Kninu i 27 °C, a dnevni porast temperature veći od 20 °C bio je i još ponegdje. Zanimljivo je spomenuti i da je na Sljemenu - meteorološka postaja DHMZ-a Puntijarka - već četvrti dan u nizu temperatura bila viša od 19 °C - u srijedu čak 22,7 °C, što je novi listopadski rekord.

Dakle, neki su rekordi već "pali", a neki će još do ponedjeljka, na jugu čak i kasnije.
A poslije u stilu: "something completely different" - iznenadit će se tko pripravan nije.
Ma je li se to netko željan za doba godine "normalnog" vremena smije?!


Petak: i dalje relativno toplo i većinom sunčano, uz magluI u petak će u istočnoj Hrvatskoj poslijepodnevna temperatura biti viša od 20 °C, uz sunčano vrijeme, a dan će početi s maglom, ponegdje i dugotrajnijom.

Maglovito će jutro, mjestimice i prijepodne biti i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će poslijepodne ponovno više od jutra odstupati od prosječnoga za ovo doba godine.

Sumaglica i magla moguće su i ponegdje na sjevernom Jadranu, gdje će slabo do umjereno jugo zamijeniti sjeverozapadni vjetar, uz obalu mjestimice i bura. Ujutro će ponovno temperatura po nekim kotlinama gorske Hrvatske biti niža od 5 °C, na otocima pak i oko 17 °C, a poslijepodne uglavnom od 20 do 24 °C.

U Dalmaciji i viša, u unutrašnjosti uz vedrinu opet i oko ljetnih 27 °C, a ujutro gdjegod uz maglu i samo 1 do 6 °C. Vjetar slab do umjeren - najprije jugo, zatim sjeverozapadni, uz obalu mjestimice i jugozapadni, uz koje će more i na jugu našeg dijela Jadrana biti malo do umjereno valovito, temperature oko 22 °C. A zrak će se poslijepodne zagrijati na 24 °C do ponegdje u unutrašnjosti vjerojatno i 27 °C.

Do ponedjeljka posvuda stabilno, zatim promjenljivo, hladnije...

Podjednako stabilno i za listopad iznadprosječno toplo bit će i za vikend i u ponedjeljak, kada će magle ipak biti manje, a i poslijepodnevna će se temperatura malo sniziti zbog više oblaka i sjeveroistočnog vjetra. U nastavku sljedećega tjedna još hladnije - primjereno kraju listopada i početku studenoga, ne samo po temperaturi, nego i po oblacima i povremenoj kiši. Štoviše, sve je veća vjerojatnost da u najvišem gorju zalepršaju i snježne pahulje.

I na Jadranu će od utorka biti promjenljivije i hladnije, uz povremenu mjestimičnu kišu, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom - te vjetrovitije, uz mogućnost i jake bure. Do tada - nastavak pretežno sunčanog vremena, za vikend često i vedrog, samo rijetko uz sumaglicu i maglu, uglavnom u nedjelju na zapadu Istre. Bit će i dalje relativno toplo, ali od nedjelje sve manje. Uostalom, druga dva listopadska desetodnevlja topla su kao rijetko koja u znanoj povijesti mjerenja ovog dijela godine, ponegdje vrlo vjerojatno i rekordna. Dobro za turističku posezonu, ali je li baš i za sve drugo?

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.