29. listopada 1958. - Niels Bohr u Zagrebu

"Veliko je zadovoljstvo vratiti se u Zagreb i vidjeti zadivljujući razvoj Instituta Ruđer Bošković na toliko različitih znanstvenih polja. Želim izraziti najtoplije želje Institutu za što plodniji rad na promicanju naših znanja i razumijevanja prirode čiji smo dio".

Tim je riječima slavni danski fizičar i nobelovac Niels Bohr zahvalio na počasnom doktoratu što mu ga je 29. listopada 1958. uručio rektor zagrebačkog Sveučilišta dr. Marijan Horvat. Posjet utemeljitelja kvantne mehanike, Kopenhaške interpretacije i principa komplementarnosti, bio je velik poticaj modernom razvoju hrvatske fizike, drugih znanosti i kulture u cjelini sve do danas. Spoznaje do kojih je Niels Bohr došao, te nova stajališta, pojmovi i zaključci, temelj su današnje fizike i mnogih tumačenja prirodnih pojava.

Niels Bohr riješio je najvažniji problem teorijske i eksperimentalne fizike, strukturu atoma. I upravo se ta njegova kvantna teorija uči na prvim satima atomske fizike, a glasi: prvo: elektron kruži u svojoj putanji oko jezgre atoma; i drugo: kemijska svojstva elementa određena su brojem elektrona u vanjskoj orbiti.

Bohrov posjet Zagrebu 1958. godine tadašnji je tisak popratio mnogim napisima, a snimljene su i mnogobrojne fotografije. Za boravka u Zagrebu, Bohr je posjetio Institut Ruđer Bošković te je na prijedlog Ivana Supeka dobio i počasni doktorat zagrebačkog Sveučilišta.

Studenti zagrebačkog Fakulteta elektronike i računarstva pod vodstvom profesora Tomislava Petkovića obradili su 2008. sačuvane materijale o tom povijesnom posjetu, a zatim ih poslali u slavni Arhiv Nielsa Bohra u Kopenhagenu.