I u nedjelju pretežno suho, sunčano i relativno toplo...

Željni svježijeg i kišovitijeg vremena - dobu godine primjerenijega - ostat će razočarani i sljedećih dana, vjerojatno sve do kraja novoga tjedna. Uz iznimku dijela sjevernog Jadrana i Gorskoga kotara, gdje će, kao i u subotu, i u ovu nedjelju, pa i dio ponedjeljka, biti povremene mjestimične uglavnom slabe kiše i rosulje. I jugozapadnjak i jugo će još do ponedjeljka česti biti umjereni, ponegdje i jaki, a u nastavku tjedna će izostati te omogućiti dugotrajnije zadržavanje magle i niskih oblaka, koji bi mogli "spasiti" neka područja od temperature visoke kao rijetko kada u ovo doba godine. No, uz manje magle i oblaka i više sunčanih sati ponegdje će vjerojatno biti i rekordno toplo za peto listopadsko petodnevlje.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a. Još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

A možda je nekima zanimljivo pogledati na prognozu za 33 veća grada u svijetu, koju službujući meteorolozi DHMZ-a svakodnevno pripremaju u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

I u nedjelja pretežno suho, sunčano i toplo...Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "I nedjelja će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčana i topla, s najvišom temperaturom od 24 do 26 °C. Jutarnja će biti između 6 i 12 °C, pri čemu ponegdje može biti magle. Tijekom dana u nekim će područjima puhati južni i jugozapadni vjetar.

Relativno će vjetrovito biti i u središnjoj Hrvatskoj, osobito u Hrvatskom zagorju i Međimurju, gdje možae biti i jakih udara jugozapadnjaka. Uz obilje sunca temperatura će zraka od jutarnjih 9 do 14 °C porasti do vrijednosti između 22 i 25 °C. Ponegdje će biti umjerene naoblake.

Najoblačnije će ponovno biti u dijelu Hrvatskog primorja i Istre te u Gorskome kotaru, pri čemu, kao i u subotu, u nekim predjelima može biti slabe kiše ili rosulje. Puhat će jugo na moru, a jugozapadnjak u gorju, mjestimice na udare jak. Temperatura danju uglavnom viša od 20 °C, samo ponegdje u gorju malo niža.

U Dalmaciji također pretežno sunčano uz jugo, mjestimice na otvorenome i jako, uz malo i umjereno valovito, samo rijetko i valovito more. Najviša dnevna temperatura od 23 do 25 °C, u unutrašnjosti Dalmacije i do 27 °C.

Podjednako iznadprosječno toplo i sunčano bit će i na krajnjem jugu Hrvatske, uz jugo, na otvorenome umjereno do jako, a ujutro te ponovno navečer uz obalu će puhati slaba do umjerena bura."

Novi tjedan - za ovo doba godine, skoro ko nijedan!

"Sunčano vrijeme te iznadprosječna toplina obilježit će i sljedeće dane. Povremeno će u unutrašnjosti biti umjerene naoblake, samo u gorju u ponedjeljak još povećane, ponegdje uz mogućnost za malo kiše. Od srijede će porasti vjerojatnost za maglu i niske oblake pa bi dnevna temperatura zbog toga u nekim dijelovima kopnene Hrvatske mogla biti malo niža nego u ponedjeljak i utorak.

I na Jadranu sunčano i toplo, u ponedjeljak još uz jugo, a od utorka slab do umjeren sjeverozapadnjak i buru. Više će oblaka još biti u ponedjeljak na sjevernom dijelu, uz mogućnost za mjestimičnu slabu kišu ili rosulju. Od sredine tjedna pak sumaglica i magla mogući su i ponegdje na moru.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.