U subotu većinom suho, sunčano i relativno toplo

Nastavlja se većinom suho, sunčano i iznadprosječno toplo vrijeme, tijekom vikenda i relativno vjetrovito, uz jugozapadnjak, na Jadranu i jugo. Kao i u petak, i u subotu i nedjelju će oblačnije, uz povremenu mjestimičnu kišu, biti uglavnom u Gorskome kotaru i dijelu sjevernog Jadrana, posebice na riječkome području. Jutarnja magla bit će češća u idućem tjednu, i to ne samo po nizinama kopnenog područja, nego vjerojatno i na Jadranu, čija će temperatura i sljedećih dana biti uglavnom od 19 do 22 °C...

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a. Još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

A možda je nekima zanimljivo pogledati na prognozu za 33 veća grada u svijetu, koju službujući meteorolozi DHMZ-a svakodnevno pripremaju u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

Subota: većinom suho, sunčano i relativno toplo, uz jugozapadnjak i jugomr. sc. Dragoslav Dragojlović: "I u subotu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano i toplo. Puhat će povremeno umjeren jugozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 8 do 11 °C, a najviša dnevna između 23 i 25 °C.

Podjednako relativno toplo bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz većinom sunčano vrijeme, ponegdje s umjerenom noaoblakom. Zapuhat će umjeren, poslijepodne na udare mjestimice i jak jugozapadni vjetar.

Na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru uz više oblaka ponegdje može pasti i malo kiše. Ujutro većinom tiho, pa je ponegdje moguća magla, posebice u Lici, ali i uz zapadnu obalu Istre ponegdje moguća magla ili sumaglica. Zatim će zapuhati umjeren jugozapadnjak, a uz obalu će jačati jugo koje će prema kraju dana mjestimice biti i jako, pa će more ponegdje biti umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od 5 do 10 °C, uz obalu između 14 i 17 °C, a najviša dnevna uglavnom od 19 do 23 °C. 

U Dalmaciji pretežno sunčano i toplo. Zapuhat će jugo koje će jačati pa će u drugom dijelu dana biti umjereno i jako. Jutarnja temperatura u unutrašnjosti od 6 do 11 °C, na moru između 12 i 17 °C, a najviša dnevna između 22 i 25 °C. 

Samo malo manje toplo bit će na jugu Hrvatske, ali također većinom sunčano, uz najprije slabo, zatim i umjereno jugo."

Sljedećih dana većinom još toplije...

"Idućih dana u unutrašnjosti pretežno sunčano i stabilno te iznadprosječno toplo, premda će jutra biti razmjerno svježa. U nedjelju će puhati umjeren jugozapadnjak koji u gorju povremeno može biti i jak.

I na većem dijelu Jadrana sljedećih dana pretežno sunčano i toplo. Povremeno će biti više oblaka na sjevernom dijelu, gdje može pasti i malo kiše, i to uglavnom na riječkom području i unutrašnjosti Istre. U nedjelju će puhati većinom jako jugo koje će u ponedjeljak oslabjeti, a u utorak okrenuti na sjeverozapadnjak.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.