Toplina zbunjuje biljke, pogoduje razvoju bolesti, a i...

Sljedeće dane obilježit će suho i iznadprosječno toplo vrijeme. Temperatura zraka će svoj maksimum imati početkom tjedna. Vjerojatno od 22 °C u gorju do čak 27 °C u Dalmaciji. Ove su vrijednosti primjerenije za svibanj i lipanj. Toplina će pogodovati rastu i dozrijevanju svog povrća, pa i onog koje ste kasnije posadili. Toplo vrijeme uz vlagu, osobito tijekom dugotrajne magle, pogoduje razvoju biljnih bolesti. Zato berbu najbolje požurite. Na jutarnju hladnoću pripazite prema kraju tjedna.

Većinom suho vrijeme pogodovat će radovima u polju, vrtu i vinogradu.
Mjestimice je moguća rosulja, a za eventualnu promjenu vremena krajem tjedna provjerite dnevne prognoze. Tlo je još uvijek toplo, ponegdje i suho. Srednja dnevna temperatura na desetak cm dubine bit će većinom od 16 do 19 °C na kopnu te iznad 20 °C uz Jadran.

Dakle, zbog iznadprosječno toplog vremena berba je ove jeseni posvuda uranila. Toplina je zbunila biljke. Trešnje su još jednom prolistale i procvjetale. Urod će zato sljedeće godine biti manji. Urod je zbog proljetne hladnoće i obilne kiše manji i ove godine. Manje je šljiva, grožđa, kupusa, buče… Od kontinenta do otoka poljoprivrednici vide kako promjena klime kod nas utječe na biljke i životinje. U Slavoniji će se ubrzo brati kivi, a možda i pripremati za podizanje prvih nasada pistacija.

 


Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.