Petak: toplije, na zapadu oblačnije, ujutro magla

"Ne ljubim zimu i hladnoću, nastavak babljeg ljeta hoću!", komentirao je Andro Tomović s Drugog programa Hrvatskog radija vremensku prognozu nakon jutarnjeg razgovora s Anom Petrov, službujućom meteoroginjom DHMZ-a. Želja/htijenje će mu se ostvariti još barem tjedan dana, vjerojatno i dulje, budući da je rasap kompjutorskih izračuna budućih stanja atmosfere iznenađujuće mali sve do sredine sljedećega tjedna, što u ovo doba godine i nije baš tako često! Atmosfera će, gotovo neprijeporno, biti prilično stabilna, ali to nužno ne znači i posvuda suho i sunčano vrijeme. Dapače. U danima bez ili sa slabim vjetrom velika je vjerojatnost veće rasprostranjenosti i dugotrajnosti niskih oblaka i magle, koje će biti i ponegdje na moru, a to će djelovati i na višu jutarnju i nižu poslijepodnevnu temperaturu. A kad ima oblaka, postoji mogućnost i gdjekoje kišne kapi, osobito na sjevernom Jadranu.

Vjerojatnost zamjetnije kiše u većini Hrvatske povećava se tek u drugom dijelu sljedećega tjedna, a s njim i promjenljivije razdoblje, s temperaturom primjerenom kraju listopada i početku studenoga.

Slijedom svega, unatoč svježijem razdoblju u prvom dijelu listopada, odstupanje srednje temperature zraka cijeloga mjeseca jamačno će u većini Hrvatske biti zamjetno - vjerojatno čak i više nego od srednje temperature zraka studenoga, ali manje nego za zimske mjesece - barem prema najnovijim dugoročnim prognozama, koje nastavljaju "priču" starijih. Ostvare li se, što djeluje sve vjerojatnije, od velike i dugotrajne hladnoće ove zime ne moramo strahovati. No, to ne znači da neće biti povremenih kraćih hladnijih razdoblja, a vjerojatno će se pojaviti i neke druge nevolje povezane s "nenormalnim" vremenom...

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a. Još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

A možda je nekima zanimljivo pogledati na prognozu za 33 veća grada u svijetu, koju službujući meteorolozi DHMZ-a svakodnevno pripremaju u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

Petak: relativno toplo, ujutro magla, na zapadu oblačnije

Tomislav Kozarić, dipl. ing.: "U petak će magla vjerojatno najčešća biti u Slavoniji, Baranji i Srijemu, gdje bi se mjestimice mogla zadržati i do sredine dana. Poslijepodne sunčano i toplo s najvišom temperaturom i do 24 °C.

U središnjoj Hrvatskoj podjednako relativno toplo i većinom sunčano, ujutro s maglom, osobito u južnijim područjima. Vjetar uglavnom slab jugozapadni, na sjeverozapadu poslijepodne i umjeren. Najniža temperatura većinom od 7 do 9 °C.

Još svježije ujutro će biti po kotlinama Like, gdje će također biti mjestimične magle, a danju ipak manje sunčanih sati nego u četvrtak. Još oblačnije bit će u Gorskome kotaru i na sjevernom Jadranu, a osobito je na širem riječkom području moguća slaba kiša ili rosulja. Zapuhat će slab do umjeren jugozapadnjak i jugo, uz koje će more biti većinom malo valovito. Sumaglice i magle ujutro može biti ponegdje i na moru.

I u Dalmaciji ujutro mjestimica sumaglica i magla, osobito u njezinoj unutrašnjosti, a danju pretežno sunčano. Vjetar slab ili tiho, a more uglavnom mirno. Najviša dnevna temperatura većinom od 23 do 25 °C.

Podjednako visoke vrijednosti bit će i na jugu Hrvatske, uz prevladavajuće sunčano vrijeme. Vjetar također slab, a more mirno do malo valovito. Ujutro je mjestimice moguća magla, osobito u zaobalju."

Za vikend vjetrovitije, ali i još toplije...

"Tijekom vikenda će vjerojatnost magle na kopnu biti manja, jer će biti vjetrovitije. Osobito će u sjeverozapadnim i gorskim krajevima povremeno puhati umjeren jugozapadnjak, koji u poslijepodnevnim satima može imati i jake udare. Prevladavat će sunčano, u gorju i dalje uz više oblaka, u Gorskom kotaru lokalno i malo kiše. Temperatura u porastu, pa će najviša poslijepodnevna često biti čak viša nego na Jadranu, a sredinom novoga tjedna njezin će dnevni porast mjestimice usporiti opet dugotrajnija magla.

Na Jadranu će sljedećih dana prevladavati sunčano i iznadprosječno toplo, osobito u Dalmaciji, gdje će samo nedjelja biti oblačnija, a na sjevernom će dijelu Jadrana oblačnije biti tijekom cijeloga vikenda, mjestimice i uz malo kiše. Zapuhat će često umjereno do jako jugo, a njegovim slabljenjem sredinom idućega tjedna ponovno će porasti vjerojatnost magle i na moru.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.