Četvrtak: većinom suho, sunčano i relativno toplo

Nakon desetak litara kiše po četvornome metru od utorka navečer do srijede ujutro ponegdje u Gorskome kotaru i na sjevernome Jadranu, te povremene mjestimične kiše u mnogim krajevima u nastavku srijede, pa čak i lokalno obilnijih pljuskova, kao primjerice u Zemuniku, gdje je tijekom samo oko 3 prijepodnevna sata palo čak 28 litara kiše po četvornome metru - više nego u prošla 3 tjedna - sljedećih će dana u većini Hrvatske ponovno biti suho, barem djelomice sunčano i relativno toplo. Štoviše, srednja tjedna temperatura zraka od četvrtka do sljedeće srijede u mnogim će mjestima biti među najvišima u povijesti mjerenja ovog dijela listopada, a ne treba iznenaditi ako ponegdje bude čak i rekordno visoka, posebice srednja najviša dnevna u kopnenom području. 

O toj neuobičajeno visokoj temperaturi, ali i mjestimičnog magli, te jugozapadnjaku i jugo, gdjekad čak i jakom - detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a. Još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

A možda je nekima zanimljivo pogledati na prognozu za 33 veća grada u svijetu, koju službujući meteorolozi DHMZ-a svakodnevno pripremaju u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

Četvrtak: većinom suho, sunčano i iznadprosječno toploDr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U četvrtak će u istočnoj Hrvatskoj prevladavati sunčano, no ujutro će mjestimice biti magle, koja se osobito u Posavini može zadržati i u dijelu prijepodneva. Bit će i dalje relativno toplo, uz najvišu temperaturu od 20 do 24 °C.

U središnjoj Hrvatskoj magle i niske naoblake bit će ponegdje u prvom dijelu dana, a od podneva posvuda većinom sunčano, uz slab do umjeren jugozapadnjak, te uz najvišu dnevnu temperaturu zraka oko 20 °C.

Podjednako relativno toplo bit će i u gorju i na sjevernom Jadranu, samo ponegdje u Gorskome kotaru malo niža. Sunčanih će sati biti mnogo, no ujutro mjestimice magla, ponajprije po kotlinama gorske Hrvatske, a uz uglavnom slab vjetar može je biti i ponegdje na moru.

Magla ili sumaglica moguće su i mjestimice u Dalmaciji, osobito njezinoj unutrašnjosti. Dan će obilovati suncem, a dnevna temperatura zraka porast će na oko 23 °C. Vjetar većinom slab sjeverozapadni i jugozapadni.

I na jugu Hrvatske ugođaj babljeg ljeta - većinom sunčano, danju ugodno toplo uz podjednaku temperatura mora i zraka, pa se zasigurno produžila i sezona kupanja u uglavnom mirnom moru."

Sljedećih dana još toplije, kao rijetko kada u ovom dijelu listopada...

"Prema kraju tjedna temperatura će na kopnu još malo porasti. U petak ujutro magla će mjestimice smanjivati vidljivost, a od subote će puhati umjeren jugozapadnjak, u gorju povremeno i s jakim udarima. Idućih dana, većinom sunčanih, poneka kap kiše moguća je ponajprije u gorskim predjelima.

I na Jadranu će prevladavati sunčano, a povremene kiše uz više oblaka bit će uglavnom na sjevernom dijelu, u nedjelju možda samo rijetko i u Dalmaciji. Za vikend i početkom novoga tjedna puhat će umjereno jugo, u nedjelju ponegdje i jako, pa će posebice jutarnja temperatura još malo porasti.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.