Srijeda: oblačnije, većinom kiša, prestaje južina...

"Na morskome plavom žalu, gdje ćarlija vjetrić mio" mnogi će si vjerojatno zapjevušiti pogledom na program 34. Gavellinih večeri u Zagrebu, te posebice oni koji će uživati u predstavi u srijedu, tijekom koje na Jadranu mnogima ne baš milo jugo neće samo "ćarlijati". A ponegdje i jugozapadni pa sjeverozapadni vjetar. Stoga će i žal mjestimice biti ne samo plavi, nego i bijeli - od pjenjenja umjereno valovitog i valovitog mora. A i na nebu će se gledati ne samo bijeli oblaci, kao u većini krajeva prošlih dana, nego i znatno tamniji, iz kojih će u mnogim mjestima i primorske i kopnene Hrvatske pasti i barem malo kiše. Štoviše - ponegdje na Jadranu i uz njega mogući su i izraženiji pljuskovi s grmljavinom, a i poslijepodnevna temperatura će se uglavnom malo sniziti. No, u nastavku tjedna ponovno će u većini Hrvatske biti sunčanije, iako ne posvuda i suho, uz ponovnu južinu i porast temperature zraka.

A o zraku - i to ne njegovoj temperaturi, nego kvaliteti - od srijede će se govoriti u Bolu, na
znanstveno-stručnom skupu o zaštiti zraka, na kojem će se, između ostaloga, detaljnije govoriti o rezultatima i značenju EU strukturnog projekta "AIRQ - Proširenje i modernizacija državne mreže za trajno praćenje kvalitete zraka". Tim projektom uspostavlja se cjelovit sustav mjerenja i kontrole kvalitete zraka u Hrvatskoj u svrhu zadovoljenja kriterija o očuvanju okoliša i zdravlja ljudi.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a. Još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.
A možda je nekima zanimljivo pogledati na prognozu za 33 veća grada u svijetu, koju službujući meteorolozi DHMZ-a svakodnevno pripremaju u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

Srijeda: oblačnije, većinom kiša, prestaje južina, većinom malo svježije...Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu nakon mjestimične jutarnje magle, biti dosta sunca, poglavito na krajnjem istoku. Prema zapadu će uz promjenljivu naoblaku biti povećana vjerojatnost za slabu kišu ili poneki pljusak, i to uglavnom poslijepodne i navečer, kada će zapuhati i sjeverni vjetar. Najviša temperatura podjednaka kao u utorak.

U središnjoj Hrvatskoj malo svježije, uz više oblaka prijepodne i sredinom dana, kada treba računati na ponegdje malo kiše. Prema kraju dana zapuhat će sjeverni i sjeveroistočni vjetar, a prije toga bit će jugozapadnjaka, posebice u Međimurju i Hrvatskom zagorju.

Jugozapadni vjetar će puhati i u gorju, a na sjevernom Jadranu ujutro još jugo, mjestimice moguće i jako, potom jugozapadni i zapadni vjetar. Prvi će dio srijede biti oblačniji od drugog, uz povremenu kišu, ponegdje na obali i otocima i u obliku pljuskova s grmljavinom. Bit će malo manje toplo nego u utorak, uz najvišu temperaturu zraka od 17 do 22 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije uglavnom između 21 i 24 °C. Tijekom dana će u nekim predjelima biti kiše, odnosno pljuskova s grmljavinom, moguće i izraženijih, poglavito na sjeveru Dalmacije. Jugo umjereno, mjestimice i jako, u drugome dijelu dana okrenut će na sjeverozapadnjak i zapadnjak.

Juga će biti i na krajnjem jugu Hrvatske, i to umjerenog, ponegdje i jakog, koje će slabjeti prema kraju dana. Sunčanih će sati biti više nego u ostalim krajevima, a vjerojatnost za kišu ili poneki pljusak mala. Najviša temperatura zraka uglavnom od 22 do 25 °C, a mora oko 22 °C."

Od četvrtka opet stabilnije, sunčanije, od petka i toplije, uz južinu, a potkraj tjedna opet...

"U danima koji slijede na kopnu opet stabilnije, uz jugozapadni vjetar osobito u zapadnoj polovini zemlje. Zadržat će se neuobičajeno toplo za ovaj dio listopada. Osim na dosta sunčanih sati te povremeno umjerenu naoblaku, računati treba i na jutarnju maglu, ponajprije u petak, na istoku i u subotu. Potkraj ovoga tjedna i početkom novoga porast će vjerojatnost za povremenu mjestimičnu kišu.

Većinom će sunčano i relativno toplo biti i na Jadranu, osobito u Dalmaciji. Na sjevernom dijelu povremeno više oblaka uz mogućnost za mjestimičnu kišu, i to posebno u dane vikenda te početkom novoga tjedna, kada bi jugo ponovno moglo biti jako. A želite li se razvedriti i prije četvrtka, osim svakodnevnim pogledom na meteokarikature, sljedećih dana to možete i na godišnjoj izložbi članova Hrvatskog društva karikaturista u Zagrebu.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing., iz DHMZ-a.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.