Utorak: većinom sunčano, još malo toplije, južina

Oko 25 °C bilo je u ponedjeljak i na sjeveru i na jugu Hrvatske, u Metkoviću čak 27 °C, a toplo kao rijetko kada u ovom dijelu listopada bit će i u nastavku tjedna. Pritom će nakon pretežno sunčanoga utorka tijekom srijede i u četvrtka prijepodne biti prolazno oblačnije, u većini krajeva s povremenom mjestimičnom kišom, ponegdje i grmljavinom. Slijedi razvedravanje, a prema kraju tjedna novo naoblačenje i jačanje južine... Stoga će biometeorološke prilike biti manje povoljne nego prije, a nekima u Dalmaciji mogla bi smetati i ponovno visoka koncentracija peluda čempresa. Njezino povećanje uobičajeno je tijekom listopada u mediteranskom dijelu Hrvatske, ali ipak ne na tako visoku vrijednost... Ili, ako neko želi:

Premda će se i u ovome tjednu nastaviti ljeto "bablje",
sve češće će nam trebati i grablje.
A nakon što nekima prestane smetati Uštap,
povremeno će južina, od srijede i poneka kišna kap.
Štoviše, ponegdje i pljuskovi i munje s nebesa,
a prije njih u Dalmaciji i visoka koncentracija peluda čempresa.


Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Tanja Renko iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a. Još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.
A možda je nekima zanimljivo pogledati na prognozu za 33 veća grada u svijetu, koju službujući meteorolozi DHMZ-a svakodnevno pripremaju u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

Utorak: većinom sunčano i još malo toplije, južinadr. sc. Tanja Renko: "U utorak će na istoku Hrvatske prevladavati sunčano, ujutro uz maglu, posebice uz rijeke. Vjetar će biti većinom slab južni i jugozapadni. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 11 °C, a najviša dnevna između 24 i 26 °C.

U središnjoj Hrvatskoj razmjerno toplo, no malo vjetrovitije, posebice na sjeveru Hrvatske i u gorju, gdje će jugozapadnjak biti i jak. Jutarnja magla bit će rijetka te vjerojatnija u dijelu Posavine.

Na dijelu pak sjevernog Jadrana i Gorskog kotara, posebice na širem riječkom području, oblaka će povremeno biti dosta, a može pasti i malo kiše. Drugdje prevladavajuće sunčano vrijeme. Jugozapadnjak će u višem gorju biti i jak, a i na moru će jačati jugo te će potkraj dana na otvorenom biti i vrlo jako.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije sunčano, ponegdje uz prolazno umjerenu naoblaku, a ujutro je moguća i sumaglica i magla. Vjetar ujutro slab, a zatim će zapuhati jugo koje će jačati pa će i more prema kraju dana biti sve češće umjereno valovito.

Na krajnjem jugu Hrvatske obilje sunca i ugodne topline, a nakon tihe noći i jutra, poslijepodne će puhati većinom umjereno jugo. Temperatura zraka bez veće promjene - i dalje od 23 do 26 °C."

Sredinom tjedna ponegdje malo kiše, pa razvedravanje, za vikend novo naoblačenje...

"U unutrašnjosti će u srijedu biti promjenljive naoblake, a mjestimične kiše uglavnom na zapadu zemlje. Malo kiše može pasti još ponegdje u četvrtak ujutro, no magla će ipak biti češća pojava. I petak će u nekim predjelima početi s maglom, a potom će biti dosta sunca u većini predjela. Vikend i dalje razmjerno topao te postupno oblačniji, uz porast vjerojatnosti za kišu, posebice u gorskim krajevima.

Sunca pa i ugodne topline neće nedostajati ni na Jadranu idućih dana, no srijeda će ipak biti oblačnija i promjenljivija. Mjestimične kiše i grmljavine bit će ponajprije na sjevernom i srednjeg dijelu. U četvrtak ujutro još rijetko može pasti malo kiše, a zatim će sa slabim i umjerenim sjeverozapadnjakom oblaka biti sve manje. Od petka ponovno započinje izraženija južina, a s njom će i rasti vjerojatnost za naoblačenje i kišu.", prognozirala je za HRT dr. sc. Tanja Renko iz DHMZ-a.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.