Bablje ljeto se nastavlja i u novome tjednu!

I sljedećih će se dana nastaviti većinom suho i barem djelomice sunčano vrijeme, te osobito do srijede iznadprosječno toplo - u mnogim mjestima kao rijetko kada sredinom listopada. Pritom samo najosjetljiviji, i to samo ponegdje, pišu biometeorologinje DHMZ-a: "u Istri, na širem riječkom području i u Gorskom kotaru bi kronični bolesnici i meteoropati i dalje mogli imati manje poteškoće", a ne vezano s biometeorološkim uvjetima - nekima bi još mogao smetati Uštap.

Potkraj utorka i osobito u srijedu nevolje će vjerojatno biti malo češće jer će nam se iz zapadne Europe približavati - i uz put slabjeti - frontalni poremećaj pa će tlak samo lagano padati, a jugozapadnjak i jugo malo pojačati. Tijekom srijede će u mnogim mjestima padati kiša, ponegdje i u obliku pljuskova s grmljavinom, posebice na Jadranu i područjima uz njega. No, samo prolazno i kratkotrajno jer će već u četvrtak i petak ponovno prevladavati suho i sunčano, a od vikenda će se pak opet povećati vjerojatnost mjestimične kiše.

I dok kasnije padanje kiše još nije sigurno,
jamačno će zbog više oblaka i sve kraćih dana biti opskurno,
a i
zahladnjenje u posljednjem listopadskom desetodnevlju djeluje neprijeporno.
No, vjerojatno će i dalje od prosjeka većinom biti toplije,
ali puno "normalnije" od ovoga prije,
kada će se uočavati kako poneko bilje klije...

A vezano za bilje - agrometeorolog Marko Vučetić, dipl. ing., iz Službe za agrometeorologiju DHMZ-a u "Plodovima zemlje" je preporučio: "Svakako iskoristite povoljne vremenske uvjete i oslobodite površine od proljetnih kultura te hvatajte povoljne rokove za sjetvu ozimih kultura, obavite gnojidbu stajskim i mineralnim gnojivima, a i u voćnjacima - želite li proširiti proizvodnju - počnite kopati jame za sadnju mladih voćaka."

Ostale agrometeorološke i ostale zanimljivosti povezane s poljoprivredom mogu se pogledati u nedjelju navečer na HTV4, ili u ponedjeljak poslijepodne na HTV1, ili i sljedećih dana na HRTi platformi, na kojoj se može pratiti i nova sezona Knjazovih "Najvećih svjetskih fešti" - u prvoj epizodi možda se spozna i kakve veze imaju vrijeme i klima s bradom i brkovima.

A slušajući u nedjelju navečer Drugi program Hrvatskog radija - može se saznati i je li se ostvarila prognoza za Cardiff. Naravno, i doživjeti nova uzbuđenja koja će nam omogućiti nogometni reprezentativci - za srebrnu svjetsku medalju i veliko veselje glavni "krivci"
...

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a. Još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.
A možda je nekima zanimljivo pogledati na prognozu za 33 veća grada u svijetu, koju službujući meteorolozi DHMZ-a svakodnevno pripremaju u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

Ponedjeljak: većinom sunčano i još malo toplijeTomislav Kozarić, dipl. ing.: "U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano, ponegdje s umjerenom naoblakom, a ujutro mjestimice i maglom. Najniža jutarnja temperatura između 7 i 12 °C, a najviša dnevna od 23 do 25 °C.

U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano, uz uglavnom slab jugozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura oko 24 °C, a jutro manje svježe od nedjeljnog, lokalno i s kratkotrajnom maglom.

Mjestimične jutarnje magle može biti i po kotlinama Like, te u unutrašnjosti Istre i na sjevernom Jadranu. I dalje će ovaj dio Hrvatske imati najviše oblaka, ali zadržat će uglavnom suho. Vjetar slab, u Gorskome kotaru do umjeren jugozapadni. Temperatura zraka bez veće promjene.

U Dalmaciji djelomice sunčano, prema jugu i pretežno, a uglavnom u njezinoj unutrašnjosti ujutro ponegdje magla. Vjetar slab, a more većinom mirno. Jutarnja temperatura između 12 i 17 °C, u unutrašnjosti ponegdje i niža, a danju većinom između 24 i 26 °C.

Na jugu Hrvatske prevladavat će sunčano vrijeme, uz slab sjeverozapadni vjetar u poslijepodnevnim satima te ponegdje malo valovito more. Temperatura zraka danju će biti većinom od 24 do 26 °C, a ujutro od 11 u zaobalju do 17 °C na obali.

Bablje ljeto se nastavlja!

Na kopnu u utorak, na istoku i u srijedu, pretežno sunčano, ujutro mjestimice s maglom. A u srijedu poslijepodne na zapadu oblačnije i ponegdje kiša. U četvrtak uglavnom suho i barem djelomice sunčano. Vjetar većinom slab, a u utorak će na sjeverozapadu i u gorju zapuhati umjeren jugozapadnjak. Danju prvo još malo toplije, a od srijede temperatura malo niža, ponajprije na zapadu. No zadržat će se toplije od prosjeka.

Iznadprosječno toplo ostaje i na Jadranu, pogotovo u prvom dijelu tjedna u Dalmaciji, gdje će biti sunčanije nego na sjevernom Jadranu. U srijedu prolazno jače naoblačenje s kišom i grmljavinom, najčešće i najprije na sjevernom Jadranu. U utorak i srijedu računajte i na jugo, ponegdje i jako, te valovitije more, a u četvrtak razvedravanje i okretanje vjetra na sjeverozapadnjak, a od petka ponovno raste vjerojatnost za kišu. Temperatura zraka neće se znatnije mijenjati.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing. iz DHMZ-a.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.