Iskoristite povoljne vremenske uvjete...

Pred nama je tjedan s blagodatnim jesenskim vremenom. Najviša temperatura zraka u većem dijelu tjedna, uz vedro i sunčano vrijeme, vjerojatno će biti i do visokih 26 °C. Pred kraj tjedna blago će se spustiti, a najniža temperatura zraka tada će vjerojatno biti uglavnom od 6 °C u gorju do 15 °C uzduž Jadrana. Ipak, mora se napomenuti da će na srednjodalmatinskim otocima u pojedinim danima, gotovo kao i u kasnom ljetu, čak i noći biti tople, uz temperaturu 20 °C i višu.

Kiša je najvjerojatnija sredinom tjedna, i to uglavnom u malim količinama, koje će u ovome slučaju dobro doći, napose za lakšu obradu tla, a dakako - i posijanim kulturama.

Tlo je dovoljno toplo za nesmetano klijanje i rast posijanih i povrtlarskih i ratarskih kultura. Srednja dnevna temperatura tla na dubini od desetak centimetara na kontinentu će vjerojatno i dalje biti u granicama od 13 °C do 15 °C, a uzduž Jadrana do 20 °C, na srednjodalmatinskim otocima i do 22 °C.

Svakako iskoristite povoljne vremenske uvjete i oslobodite površine od proljetnih kultura i hvatajte povoljne rokove za sjetvu ozimih kultura, prvenstveno za pšenicu, te obavite gnojidbu stajskim i mineralnim gnojivima, a i u voćnjacima - želite li proširiti proizvodnju, počnite kopati jame za sadnju mladih voćaka. Uzduž Jadrana sve je bliže tradicionalni početak berbe maslina, prvi studenoga, pa ako već niste započeli berbu, pripremite se za nju.

Eto, pred kraj tjedna vrlo će vjerojatno biti svježije vrijeme, ali ni izdaleka toliko hladno da bi vrijedilo:
"Sine Luka ne pomori puka!"
 


Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.