Nedjelja: pretežno sunčano i još toplije, ali...

Potaknut u petak izvrsnim slovenskim "Baal"-om u Gavelli,
ne mareći odviše tko što o tome veli,
o kojem je bilo i u sinoćnjim "Vijestima iz kulture",
i u kojem muškarci glume i sebe i cure,
u prognozu sam opet ubacio malo pjesme i rime,
iako se, naravno, neki neće složiti s time.
No, možda malo "razbije" relativno stabilne atmosfere monotoniju?!
U kojoj, istina, dosadne jesenje kiše ne liju,
a nema ni neke hladnoće, pogotovo ne zime,
nego bi, štoviše, neki skoro pa opet mogli uključiti klime...

I da, oprostite - skoro je zaboravila glava luda:
našima u Cardiffu neće biti ka' na sred' Poljuda.
Srećom, kiša će se do utakmice vjerojatno ispadati,
ali bi po vlažnom i skliskom travnjaku igrači mogli padati...
Ha, a zašto ne bi i Bale i ekipa ka' Mađari "pali",
i našima već sada sljedeći Euro osigurali!?
Slušajući utakmicu na HR - Drugom,
napunimo se srećom - ne tugom!

Nisu li ove subote, "Jako dobar dan" mnogi bi mogli pjevušiti ne samo u nedjelju, nego u većini Hrvatske veći dio sljedećega tjedna, uz iznimku drugog dijela srijede te četvrtka ujutro, a uglavnom samo na sjevernom Jadranu i u Gorskome kotaru i još ponekog dana. No, vjerojatno ni tada povremena mjestimična kiša neće biti dovoljna za pravi doživljaj "Kiše jesenje", a ni "Jesen u meni caruje". Neće moći pripomoći ni uglavnom sve rjeđa magla. No, "Jesen u mom domu" sredinom listopada će jamačno biti, iako će u većini Hrvatske i okolice vrijeme više kasno ljetni ugođaj imati...

Detaljnije o njemu i još koječemu, te osobito do srijede iznadprosječnoj toplini neprimjerenoj listopadskoj sredini za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., iz Službe  za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.

Još detaljnija prognoza, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.
A možda je nekima zanimljivo pogledati na i prognozu za 33 veća grada u svijetu, koju službujući meteorolozi DHMZ-a svakodnevno pripremaju u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

Nedjelja: pretežno sunčano i još toplije, ali...Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.:"U nedjelju će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano, ali je ujutro mjestimice moguća magla. Jutro toplije nego u subotu, uz temperaturu između 9 i 13 °C, a najvišu dnevnu od 22 do 24 °C.

I u središnjoj Hrvatskoj ujutro je ponegdje moguća kratkotrajna magla, a danju će prevladavati sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Uz povremeno umjeren jugozapadnjak jutarnja temperatura od 11 do 14 °C, a najviša dnevna između 23 i 25 °C.

U gorskim krajevima magla je ujutro moguća ponajprije po kotlinama Like, ali i uz obalu Istre. Danju djelomice sunčano, oblačnije na sjevernom Jadranu, a na širem području Rijeke može pasti i malo kiše. Vjetar u gorju umjeren jugozapadni, a na Jadranu slab južni i jugoistočni uz mirno ili malo valovito more. Jutro još malo toplije nego u subotu, a dnevna temperatura od 17 do 23 °C.

Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmacije prevladavat će sunčano. Puhat će uglavnom slab jugoistočni vjetar, a more će biti malo valovito, temperature uglavnom 21 i 22 °C. Jutarnja temperatura zraka između 15 i 18 °C, u unutrašnjosti Dalmacije od 8 do 11 °C, a danju toplo i vrlo toplo uz temperaturu između 24 i 27 °C."

I u novom tjednu relativno toplo, te većinom suho, uz iznimku sjevernog Jadrana, a i srijede...

"Sljedećih će dana u unutrašnjosti prevladavati sunčano, u zapadnim i sjeverozapadnim krajevima uz povremeno dosta oblaka, te poneku kap kiše uglavnom u Gorskom kotaru. Prolazna kiša u većini je krajeva, osim na istoku, vrlo vjerojatna u srijedu. I dalje će biti iznadprosječno toplo, osobito do srijede.

Na Jadranu također toplo, u Dalmaciji i pretežno sunčano. Više oblaka bit će na sjevernom dijelu, gdje povremeno može biti i malo kiše, uglavnom na širem riječkom području. Sredinom sljedećeg tjedna uz promjenljivu naoblaku kiše, pa i u obliku pljuskov, bit će najvjerojatnije na sjevernom i srednjem dijelu. U utorak će zapuhati jugo koje će u srijedu u Dalmaciji pojačati, a na sjevernom dijelu okrenuti na jugozapadnjak.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing., iz DHMZ-a.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.