Subota: većinom sunčano, još toplije, ponegdje magla

"Ako ste ovog vikenda planirali u gljive ili kestenje, ili pak samo u šetnju, vrijeme će biti povoljno, za listopad možda čak i malo pretoplo!", kratka je najava vremena dr. sc. Nataše Strelec Mahović iz DHMZ-a, koja je tijekom petka pripremala emisije s meteorološkim sadržajem za HTV: "Vrijeme", "Vrijeme Hrvatska", "Vrijeme Europa" i "Vrijeme svijet", a gostovala je ili će tek navečer - ili osobno ili tekstualno-slikovnom prognozom i u emisijama: "Dobro jutro, Hrvatska", "Dobar dan, Hrvatska", "Regionalni dnevnik", "Vijesti na engleskom jeziku", "Vijesti na njemačkom jeziku" i "Vijesti na španjolskome jeziku". A njezine kolegice i kolege iz DHMZ-ovih sjedišta u Rijeci, Splitu i Zagrebu pripremale su prognoze i za Hrvatski radioteletekst, a i za HRT METEO aplikaciju.

Sljedećih dana u Hrvatskoj i okolici nećemo imati velikih skokovitih i naglih promjena vremena, a ni meteoroloških elemenata, poput primjerice izraženog porasta atmosferskog tlaka zraka koji smo imali tijekom ovotjednog četvrtka. Ili još mnogima neugodnije - prognozirane, ali ipak iznenađujuće - promjene vremena koja se dogodila u Coloradu (SAD) sa srijede na četvrtak. Nakon sunčanog poslijepodneva i najviše temperature zraka oko 15 sati u Denveru i okolici čak oko 28 °C, već oko 23 sata istoga dana temperatura zraka bila je samo -1 °C. I padao je snijeg! Tijekom četvrtka su se zimski snježni uvjeti nastavili, pri čemu se temperatura zraka spustila na čak oko -7 °C. Šok za organizam, a i za organizaciju svakodnevnih aktivnosti, prognozama unatoč...

U Hrvatskoj sljedećih dana uživajmo u 'babljem ljetu' u listopadu!
U kojem mnogi za kupanje još ne trebaju koristiti ni bazen ni kadu!
Još uvijek će biti relativno toplo Jadransko more,
a i "blago" sunce ugodno će grijati kožu... i bore...

Naravno, ni u tome nije dobro pretjerivati,
kako se ne bi moralo dermatolog(inj)e zvati...
Premda UV indeks ide u kategoriju "umjerenu",
kažu stručnjaci: "Dobro je pratiti vlastitu sjenu..."
A i "Istrage prometnih nesreća" u subotu poslijepodne dobro je pogledati,
i poneku zanimljivost o prometu, magli, kiši i smanjenoj vidljivosti saznati...


Subota: pretežno sunčano i još toplije, ujutro ponegdje magladr. sc. Nataša Strelec Mahović: "U subotu će na istoku Hrvatske prevladavati sunčano. Ujutro je mjestimice moguća magla, a  još će biti i razmjerno svježe, većinom od 5 do 8 °C. No, danju će, uz obilje sunca i većinom slab južni i jugoistočni vjetar biti toplije nego u petak, uz najvišu temperaturu od 23 do 25 °C.

U središnjoj Hrvatskoj su se u petak niski oblaci ponegdje zadržali veći dio dana pa je i temperatura bila nešto niža od prognozirane. No, u subotu će biti vjetrovitije, pa se uz povremeno umjeren jugozapadnjak magla, ako je i bude, neće dulje zadržati. Tako će uz pretežno sunčano vrijeme poslijepodne biti osjetno toplije, uz najvišu temperaturu zraka od 21 do 24 °C.

U gorju i na sjevernom Jadranu većinom sunčano, ponegdje uz jutarnju maglu; te razmjerno toplo, u gorju i vjetrovito, uz povremeno umjeren jugozapadni vjetar. Jutarnja temperatura od 5 do 10 °C u gorju i unutrašnjosti Istre te od 12 do 14 °C na Jadranu, a dnevna većinom od 18 do 21 °C, u unutrašnjosti Istre i uz more 22 do 24 °C.

Toplo i većinom sunčano bit će i na srednjem i južnom Jadranu, te u unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar većinom slab jugozapadni i zapadni, uz malo valovito more, temperature uglavnom između 20 i 22 °C. Temperatura zraka ujutro od 14 do 17 °C, u unutrašnjosti 6 do 11 °C, a poslijepodne većinom od 23 do 25 °C."

Sljedećih dana većinom suho, sunčano i još toplije...

"U nedjelju i početkom sljedećeg tjedna bit će još toplije, uz najvišu temperaturu uglavnom između 20 i 25 °C, a i jutra će biti manje svježa. Jutarnja magla u kopnenom će području biti rjeđa nego u petak. U ponedjeljak će biti oblačnije, a od sredine tjedna povećava se i vjerojatnost za mjestimičnu kišu.

I na Jadranu će sljedećih dana biti većinom sunčano, jedino će na sjevernom Jadranu biti malo više oblaka. Mogućnost za mjestimičnu slabu kišu u nedjelju i ponedjeljak postoji uglavnom na riječkom području, a u srijedu i drugdje. Uz obilje sunca te i dalje ugodno toplo more, temperature od 20 do 22 °C, bit će sigurno i kupača, a s pritjecanjem još toplijeg zraka sljedećih dana svi ćemo moći uživati u ovom dašku ljeta sredinom listopada.", prognozirala je za HRT dr. sc. Nataša Strelec Mahović iz DHMZ-a.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.