Petak: sunčano, toplije, ali ujutro svježe, magla, bura

Sljedećih se dana, posebice od subote do utorka, pripremimo na svojevrsno ljeto u listopadu - ne samo zbog sunca i vedrine, na Jadranu nakon petka uz većinom tiho ili slab vjetar, nego i zbog iznadprosječno visoke temperature, napose najviše dnevne, koja je prilično rijetko tako visoka - i još toliko dana u nizu sredinom listopada. I to ne samo na Jadranu, nego i na kopnu, gdje će u petak biti malo viša nego u četvrtak, a od subote i znatno. No, na jesen će nas podsjećati sve kraći dani, mjestimična magla i jutarnja svježina - premda i ona početkom novoga tjedna sve manje izražena.Petak: sunčano i danju toplije, ali ujutro svježe, na kopnu magla, na Jadranu bura

Nakon tijekom četvrtka česte kiše, čija su mjerenja, uz mnogobrojne druge informacije, vidljiva u HRT METEO aplikaciji, a ujutro i na internetskoj stranici DHMZ-a - u noći slijedi razvedravanje pa će petak u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčan, čak i vedar, ali tek nakon magle kojoj će nestajanje pomoći slab jugoistočnjak. Najniža temperatura od 4 do 7 °C, a najviša uglavnom 18 ili 19 °C.

Podjednako toplije poslijepodne nego u četvrtak, ali i svježije jutro bit će i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će također biti česta magla, a nakon nje sunce uz samo poneki oblak.

Magle i oblaka bit će i u gorju, dok će na sjevernom Jadranu vladati vedrina, u noći i ujutro uz buru, ponegdje umjerenu do jaku, uglavnom podno Velebita na udare i olujnu, a nakon nje slab do umjeren sjeverozapadni i zapadni vjetar. Najniža temperatura u gorju samo oko 5, 6 °C, u unutrašnjosti Istre malo viša, a uz more 13 do 16 °C. Najviša dnevna u gorju 16 do 19 °C, a u unutrašnjosti Istre i uz more uglavnom 22 i 23 °C.

Na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije još i malo viša, možda čak ponegdje kao u četvrtak - i 25, 26 °C! No, jutro će biti svježije nego u četvrtak, u unutrašnosti ponegdje i uz samo oko 8 °C, a na otocima 15 do 18 °C. Bit će sunčano, većinom čak i vedro, najprije uz buru, zatim maestral, uz koje će more biti malo do umjereno valovito.

Podjednako, pa i malo valovitije na jugu Hrvatske, gdje će nestabilno, uz mogućnost pljuskova i grmljavine, biti ne samo u noći, nego još i rano ujutro. No, tijekom dana sve manje oblaka, pa poslijepodne i pretežno vedro.

Iznadprosječna toplina na kraju ovog tjedna i početko novoga!

Sunca i vedrine bit će i sljedećih dana
, u većini kopnene Hrvatske vjerojatno ponajviše u subotu, koja će biti još toplija od petka, a na dodatni porast temperature - uz mjestimice umjeren jugozapadnjak - valja nam se prilagoditi u nedjelju i početkom novoga tjedna. Da nije ljeto podsjećat će nas sve kraći dani, te jutarnja svježina, ponegdje i magla, koja će s vrhova gorja gdjekad djelovati kao more.

A na pravom moru - temperature većinom od 20 do 22 °C - pretežno sunčano i relativno toplo vrijeme barem neki će iskoristiti za kupanje, osobito u Dalmaciji, dok će na sjevernom Jadranu ugođaj djelomice kvariti oblaci, iz kojih je u nedjelju vjerojatnost mjestimične slabe kiše mala, zatim sve veća. Ponegdje će biti sumaglice, a moguća je i magla, uglavnom na pučini, osobito sjevernog dijela Jadrana.

Još detaljnija prognoza, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a iz Rijeke, Splita i Zagreba može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.
A možda je nekima zanimljivo pogledati na HTV4 i prognozu za veće gradove u svijetu, koju službujući meteorolozi DHMZ-a svakodnevno pripremaju u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

Na žalost, sve te vremenske prognoze i još mnogobrojne druge više neće verificirati dr. sc. Josip Juras, umirovljeni profesor s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF), a svojedobno i meteorolog - prognostičar na RTV Zagreb - klimatolog, statističar, vjerojatno i najveći hrvatski stručnjak za verifikaciju vremenskih prognoza, čiji će posljednji ispraćaj biti na zagrebačkome Krematoriju ovoga petka malo poslije podneva.