13. listopada 1869. - Umro Charles Augustine Sainte-Beuve

Francuski kritičar i esejist Charles Augustine Sainte-Beuve preminuo je u Parizu na današnji dan 1869. Proučavajući francusku književnost od renesanse do 19. stoljeća, postao je jedan od najcjenjenijih i najutjecajnijih književnih kritičara svoga doba.

Privučen novinarstvom, od 1825. kontinuirano je objavljivao književne kritike, eseje i portrete u nizu novina i časopisa. U svojoj prvoj knjizi, Povijesni i kritički prikaz francuske poezije i kazališta u XVI. stoljeću, izdanoj 1828., revalorizirao je pjesnike prve francuske Plejade i upozorio na njihovo značenje za romantizam. Okušao se i kao romantičarski pjesnik i romanopisac.

Introspektivnim psihološko-ljubavnim romanom Slast dokrajčio je prijateljstvo s Victorom Hugoom. Kao utemeljitelj biografske kritike proučavao je utjecaje, prijateljstva, školovanje, duhovnu sredinu pisaca, svojih suvremenika. Takvu je metodu nazvao 'prirodopis duhova'. Svoje je novinske književne kolumne skupio u tri knjige, a napisao je i opsežnu studiju o središtu jansenizma Povijest Port-Royala, koja je postala njegovo najpoznatije djelo. Njegovi radovi objavljeni u razdoblju od oko 45 godina čine jedinstvenu zbirku književnih portreta. S njime je francuska književna kritika postala potpuno neovisna, oslobodila se osobnih predrasuda i stranačkih strasti. Revolucionirao je kritičke metode zahvaljujući porastu popularnosti novina koje su kritikama davali prestiž i širok tiraž.