Srijeda: toplije, oblačnije, južina, ponegdje kiša

Nakon svježine Dana neovisnosti već u srijedu slijedi južina, naoblačenje i osjetno zatopljenje, ponegdje i kiša, koje će u većini Hrvatske biti tijekom opet svježijeg četvrtka, a od sunčanijeg petka novo zatopljenje, i to dugotrajnije i osjetnije, pa će drugo listopadsko desetodnevlje biti iznadprosječno toplo, u mnogim mjestima kao rijetko kada u povijesti mjerenja tog dijela godine.

A osobito česta u nekim dijelovima Hrvatske nije bila ni jutarnja svježina Dana neovisnosti. Na meteorološkoj postaji DHMZ-a u Rijeci, primjerice, niža temperatura od ovogodišnjih 7,7 °C na 8. dan listopada u posljednjih je 70-ak godina bila samo 2016., te 2011., 1994., 1979. i 1959. godine, a na postaji Zagreb Maksimiru još rjeđe - također 2016., 1994.i 1959. godine, te 1971. je bila niža od ovogodišnjih 2,2 °C. Temperaturni "minusi" izmjereni su na mnogim meteorološkim postajama DHMZ-a pri tlu, a ponegdje čak i na 2 metra visine, kao primjerice u Varaždinu, gdje je niža temperatura od -0,9 °C posljednji put ove godine zabilježena još potkraj ožujka.

O tim i drugim meteorološkim zanimljivostima u prazničnim je emisijama "Vrijeme" govorila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, koja je za HRT pripremila i detaljnu prognozu za sljedeće dane po područjima. Još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.
A možda je nekima zanimljivo pogledati na HTV4 i prognozu za veće gradove u svijetu, koju službujući meteorolozi DHMZ-a svakodnevno pripremaju u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

Na žalost, sve te vremenske prognoze i još mnogobrojne druge više neće verificirati dr. sc. Josip Juras, umirovljeni profesor s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF), a svojedobno i meteorolog - prognostičar na RTV Zagreb - klimatolog, statističar, vjerojatno i najveći hrvatski stručnjak za verifikaciju vremenskih prognoza...

Srijeda: toplije, oblačnije, južina, ponegdje kiša

U utorak svježina,
pa već u srijedu južina,
i još naoblačenje
i zatopljenje,
i sve češća oborina,
u četvrtak ponegdje i grmljavina,
te samo kratkotrajno osvježenje,
pa od petka dugotrajnija iznadprosječna toplina...Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing.: "U srijedu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano uz slab, poslijepodne do umjeren jugozapadni i južni vjetar. Jutarnja temperatura između 5 i 7 °C, a najviša dnevna oko 21 °C.

U središnjoj Hrvatskoj pretežno sunčano uz postupni porast naoblake prema kraju dana, a navečer povremeno kiša, najprije uz granicu sa Slovenijom, a u noći i drugdje. Zapuhat će umjeren, mjestimice i jak jugozapadni vjetar. Jutro osjetno toplije nego u utorak, a najviša dnevna temperatura oko 22 °C.

Podjednaka i na sjevernom Jadranu, dok će u gorju biti od 15 do 19 °C, pri čemu će jutro također biti osjetno toplije nego u utorak. U početku će biti djelomice sunčano, a jače naoblačenje će najprije zahvatiti sjeverni Jadran i Gorski kotar. Kiše može biti već prijepodne, ali je glavnina vjerojatnija navečer i u noći. Vjetar umjeren, u gorju povremeno i jak jugozapadni, a na Jadranu će puhati umjereno do jako jugo, uz umjereno valovito i valovito more.

Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmaciji pretežno sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Zapuhat će umjereno do jako jugo. Najviša dnevna temperatura između 21 i 23 °C."

U četvrtak opet svježije, uz kišu, a od petka stabilnije i toplije

"U četvrtak u unutrašnjosti jutro još toplije nego u srijedu, uz pretežno oblačno vrijeme, povremenom s kišom. Krajem dana sa zapada slijedi djelomično razvedravanje. Od petka uglavnom suho i barem djelomice sunčano, ujutro uz mogućnost za mjestimičnu kratkotrajnu maglu, te postupno toplije.

Na Jadranu u četvrtak promjenljivo s kišom, često u obliku pljuskova s grmljavinom, češćim na sjeveru i jugu. Od petka pretežno sunčano i malo toplije. Jugo će u četvrtak postupno okrenuti na jugozapadnjak, a navečer će na sjeveru zapuhati bura koje će biti još i u petak. Zatim će vjetar biti uglavnom slab.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.