Dan neovisnosti većinom sunčan

Dan neovisnosti bit će zamjetno sunčaniji od ponedjeljka i manje vjetrovit, te danju većinom topliji, ali ujutro osjetno svježiji, posebice u kopnenom području, gdje je pri tlu velika vjerojatnost mjestimičnog slabog mraza. Ponegdje će biti i magle. Na Jadranu će još uglavnom ujutro biti jake bure  s olujnim udarima. No, na promjenu vremena osjetljiviji ljudi mogli bi već osjećati tegobe zbog naglog dotoka toplijeg zraka u više slojeve atmosfere, te početka pada tlaka, prema kraju dana i jačanja južnog i jugozapadnog vjetra, na Jadranu i jugo.

Još izraženija južina i nepovoljnije biometeorološke (ne)prilike bit će u osjetno topliju srijedu, koja će diljem Hrvatske početi suhim vremenom, pa i pretežno sunčanim, a završiti zamjetno oblačnijim, mjestimice s kišom. Kišovitije će u većini Hrvatske biti tijekom četvrtka, uglavnom na jugu još i u petak ujutro, a u nastavku ovog tjedna i početkom novoga velika je vjerojatnost ponovno stabilnijeg vremena - pretežno sunčanog i iznadprosječno toplog, i to kao ne baš često u trećem listopadskom petodnevlju.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.
A možda je nekima zanimljivo pogledati na HTV4 i prognozu za veće gradove u svijetu, koju službujući meteorolozi DHMZ-a svakodnevno pripremaju u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

Na žalost, sve te vremenske prognoze i još mnogobrojne druge više neće verificirati dr. sc. Josip Juras, umirovljeni profesor s Geofizičkog odsjeka Prirodoslovno-matematičkog fakulteta (PMF), a svojedobno i meteorolog - prognostičar na RTV Zagreb - klimatolog, statističar, vjerojatno i najveći hrvatski stručnjak za verifikaciju vremenskih prognoza...

Utorak: sunčanije i danju toplije, ali ujutro ponegdje moguć mraz, na Jadranu još jaka buramr. sc. Dragoslav Dragojlović: "Na Dan neovisnosti će na istoku Hrvatske prevladavati sunčano. Jutro prohladno, mjestimice s maglom ili sumaglicom, pri tlu uz mogućnost slabog mraza. Vjetar slab. Jutarnja temperatura zraka od 1 do 3 °C, a najviša dnevna između 14 i 16 °C.

Podjednake vrijednosti bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz pretežno sunčano vrijeme, ujutro uz mjestimičnu maglu, pri  tlu i mogućnost slabog mraza. Vjetar slab.

U gorskim krajevima ujutro mjestimice slab mraz i magla, a nakon toga barem djelomice sunčano. Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, u noći i ujutro s jakom, podno Velebita i olujnom burom, koja će već prijepodne slabjeti, a s njom i valovitost mora, koje će u noći ponegdje biti i valovito. Jutarnja temperatura zraka u unutrašnjosti od 0 do 3 °C, uz obalu između 8 i 13 °C, a najviša dnevna u gorju od 13 do 15 °C, na sjevernom Jadranu i u unutrašnjosti Istre između 18 i 21 °C.

Na srednjem i južnom Jadranu te u unutrašnjosti Dalmaciji sunčano, samo ponegdje na kopnu uz povremeno umjerenu naoblaku. U noći i ujutro puhat će umjerena i jaka bura koja će prijepodne oslabjeti. Jutarnja temperatura zraka od 6 do 8 °C, uz obalu između 10 i 13 °C, a najviša dnevna uglavnom od 18 do 22 °C."

Sredinom tjedna većinom kiša pa stabilnije...

"U srijedu u unutrašnjosti postupno naoblačenje uz jačanje južine, ali još uglavnom suho, uz porast temperature zraka. U četvrtak promjenljivo s kišom te malo svježije, a od petka ponovno barem djelomice sunčano i toplije.

Na Jadranu u srijedu u početku djelomice sučano, a zatim postupno sve više oblaka. Zapuhat će umjereno i jako, prema otvorenom moru i olujno jugo. U četvrtak promjenljivo s pljuskovima, koji ponegdje mogu biti i izraženiji. Od petka pretežno sunčano i malo toplije. Jugo će u četvrtak oslabjeti, a u petak će okrenuti na sjeverozapadnjak.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.