Nedjelja: djelomice sunčano, na kopnu svježije

Nastavlja se promjenljivo oblačno vrijeme, do srijede i većinom suho, uz dosta sunčanih sati, ali osobito na kopnu i dalje relativno svježe, uz mjestimičnu jutarnju maglu, pri tlu i slab mraz. Na Jadranu će ponovno biti često jake bure, ponegdje i s olujnim udarima, osobito podno Velebita od potkraj nedjelje do utorka ujutro. Sredinom tjedna jača jugo, s kojim bi moglo biti i mjestimice obilnijih pljuskova s grmljavinom, pa opet prolazno jake bure, a u drugom listopadskom desetodnevlju sve je veća vjerojatnost toplijeg vremena.

A ako se neko možda zaželio istog izričaja, samo u stihu i rimi:

Oblak, sunce, gdjegod i malo kiše,
pa mjestimice magla, pri tlu i slab mraz,
a na Jadranu će opet divljati vjetrokaz:
najprije zbog bure, uskoro i juga - uz koji se teže diše...
Pa nakon tjedan dana relativne svježine,
ponovno će biti iznadprosječne topline...

"Normalniju" i detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.
A možda je nekima zanimljivo pogledati na HTV4 i prognozu za veće gradove u svijetu, koju službujući meteorolozi DHMZ-a svakodnevno pripremaju u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

Nedjelja: djelomice sunčano, ali na kopnu svježije

Dunja Plačko-Vršnak
, dipl. ing."U nedjelju će istočnoj Hrvatskoj biti umjereno do pretežno oblačno. Sunčana razdoblja izgledna su sredinom dana i poslijepodne. Uz umjeren, povremeno i jak sjeverozapadnjak poslijepodnevna temperatura bit će između 13 i 15 °C, a jutarnja oko 8 °C.

U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano uz postupan porast naoblake prema kraju dana. Najniža jutarnja temperatura između 5 i 8 °C, a najviša dnevna od 14 do 16 °C.

Na sjevernom Jadranu i u gorskoj Hrvatskoj sunčanije će biti prijepodne, dok će poslijepodne i navečer oblaka biti više. Na Jadranu će puhati umjerena do jaka, podno Velebita i vrlo jaka bura uz umjereno valovito more. Jutro u gorju razmjerno svježe, a najviša dnevna temperatura u gorju oko 13 °C, na Jadranu od 19 do 21 °C.

Pretežno sunčano, poslijepodne uz umjerenu naoblaku bit će na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije. Puhat će uglavnom slaba do umjerena bura, a najviša dnevna temperatura bit će između 19 i 22 °C.

Još sunčanije će biti na jugu Hrvatske, uz slabu do umjerenu buru, poslijepodne i sjeverozapadni vjetar, a poslijepodnevna temperatura bit će oko 22 °C, kolika je i temperatura mora."

Novi tjedan - svježe, uz buru, pa toplije, uz jugo, te kišovitije...

"Prva polovina sljedećeg tjedna na kopnu donosi barem djelomice sunčano i uglavnom suho vrijeme. Jutra će biti razmjerno svježa, osobito u utorak kada mjestimice može biti slabog mraza pri tlu, a dnevna temperatura postupno će rasti. U ponedjeljak će puhati umjeren sjeveroistočni i sjeverni vjetar, a u srijedu će zapuhati jugozapadnjak. U noći na četvrtak naoblačenje s kišom, moguće obilnijom te opet hladnije.

Na Jadranu u utorak pretežno sunčano. Oblačnije će biti u ponedjeljak te osobito srijedu, kada na sjevernom dijelu može pasti i malo kiše. U noći na četvrtak i u prvom dijelu četvrtka moguća je  mjestimice obilnija kiša. U ponedjeljak će puhati umjerena i jaka, na udare i olujna bura, koja će u utorak slabjeti, a u srijedu će zapuhati umjereno do jako jugo. Jaka bura vrlo je vjerojatna i u četvrtak. Temperatura zraka bez znatnije promjene.", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.