Zaštitite osjetljivo cvijeće, zatvorite staklenike i plastenike...

Radove u unutrašnjosti zemlje najbolje planirajte u prvoj polovini tjedna. Vrijeme će tada biti pogodno da dovršite žetvu soje i suncokreta te nastavite žetvu kukuruza. Poljoprivrednici na Jadranu će za radove trebati pričekati slabljenje bure. Još će biti toplih dana. Najviša temperatura zraka vjerojatno će biti sredinom i krajem tjedna, od 19 °C u gorju do 24 °C u Dalmaciji.

Mora se upozoriti na hladna jutra do sredine tjedna. Najniža temperatura zraka na kontinentu će se spustiti na samo malo iznad 0 °C. Slično će biti u unutrašnjosti Istre. Budite na oprezu, zaštitite osjetljivo cvijeće, a staklenike i plastenike zatvorite.

U drugom dijelu tjedna
sve je veća vjerojatnost promjene vremena, koja će se najviše osjetiti na zapadu zemlje te na sjevernom Jadranu. Ipak, za detaljnije planiranje radova pratite dnevne vremenske prognoze na medijskim platformama HRT-a, uključujući i HRT Meteo aplikaciju za pametne mobilne telefone.

Tlo je još uvijek relativno toplo za klijanje i nicanje povrtlarskih kultura. Srednja dnevna temperatura na 10tak cm dubine očekuje se od 8 °C u gorju do 18 °C u Dalmaciji.

Neki poljoprivrednici se posljednjih dana bore s najezdom kukuruznog moljca, koji napada čak tikvice i papriku. Do sredine tjedna iskoristite pogodno vrijeme za sve radove, pa tako i špricanje. Naravno, treba paziti na karencu i jačinu vjetra, ali i na dobre insekte. Najvažnije su pčele, ali podsjetimo i na vrlo korisne crvene bubamare.


Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.