Subota: svježe, djelomice sunčano, većinom suho

Sljedećih će se dana nastaviti nadmetanje oblaka, vedrine i sunca, uz samo gdjekoju kap kiše, uglavnom na kopnu u subotu. Magla će biti rijetka i kratkotrajna pojava. Zamjetniji vjetar će u subotu većinom izostati, ali će od nedjelje na Jadranu ponovno jačati bura, koja će uglavnom tijekom ponedjeljka i utorka ujutro ponegdje imati olujne udare, osobito podno Velebita. Temperatura zraka na Jadranu se neće znatnije mijenjati, a na kopnu će nakon toplije subote do srijede ponovno biti svježije, pri tlu uz mjestimičan slab mraz.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.
A možda je nekima zanimljivo pogledati na HTV4 i prognozu za veće gradove u svijetu, koju službujući meteorolozi DHMZ-a svakodnevno pripremaju u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

Subota: djelomice sunčano, ponegdje malo kiše, relativno svježe...

Krunoslav Mikec, dipl. ing.: "Subota će u istočnoj Hrvatskoj biti promjenljivo oblačna sa sunčanim razdobljima. Ujutro mjestimice može biti magle, a tijekom dana ponegdje može pasti malo kiše. Vjetar će biti uglavnom slab. Najniža temperatura od 6 do 9 °C, a najviša dnevna između 16 i 19 °C.

Podjednaka će temperatura biti i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će također biti dosta oblaka, ali i sunčanog vremena. Mjestimice će puhati umjeren jugozapadnjak, a kao i na istoku, postojat će mogućnost za ponegdje malo kiše.

Na sjevernom Jadranu sunčanije, iako u prvome dijelu dana uz mnoštvo oblaka, na koje treba računati u gorju, gdje je i veća vjerojatnost za mjestimice vrlo malo kiše. Uz jugozapadni vjetar, na moru i zapadni te južni, najviša će dnevna temperatura biti malo viša nego u petak - od 19 do 21 °C u Istri i Hrvatskom primorju te između 14 i 17 °C u Lici i Gorskome kotaru.

U Dalmaciji najviša dnevna temperatura zraja podjednaka kao na sjevernom Jadranu. Bit će većinom sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom, a uglavnom je u unutrašnjosti ponegdje moguće malo kiše. Puhat će slab i umjeren zapadnjak i jugozapadnjak, na otvorenome i sjeverozapadnjak.

I na jugu Hrvatske će prvi dio subote biti oblačniji od drugoga, kada će najviša temperatura zraka biti između 20 i 22 °C. Vjetar slab do umjeren zapadni i jugozapadni, na otvorenome i sjeverozapadni, a more mirno i malo valovito, samo ponegdje umjereno valovito."

I sljedećih dana promjenljivo i relativno svježe, na Jadranu opet uz buru pa...

"U nedjelju i ponedjeljak na kopnu još promjenljivo oblačno, potom u utorak uglavnom sunčano, ali s jutarnjom maglom, ponegdje pri tlu i slabim mrazom. Zapuhat će umjeren sjeverozapadni i sjeverni vjetar, a u ponedjeljak sjeveroistočni. Temperatura zraka će se još malo sniziti, a sredinom tjedna vjerojatno opet porasti, kao i količina oblaka na nebu, i vjerojatnost kiše.

Na Jadranu u nedjelju ponovno jačanje bure, koja će u ponedjeljak mjestimice imati i olujne udare, a u utorak opet slabjeti. Pritom će i na moru najsunčanije biti u utorak i srijedu, a uz promjenljivu naoblaku kiša je u ponedjeljak moguća većinom na otvorenome moru, u četvrtak i drugdje.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.