Petak: većinom sunčano, uz slabiju buru, ali svježe

Nakon kiše, ponegdje i obilnije, te mjestimičnih nevremena, pijavica, u najvišem gorju čak i malo snijega te pada temperature - poslijepodnevne gdjegod i za više od 10 °C - u petak slijedi stabilizacija vremena - razvedravanje i slabljenje bure. No, još i prijepodne će zbog nje biti poteškoća u prometu. A u kopnenom području nekima nepripremljenima - i za prognozu "nevjernim Tomama" - nevolje može prouzročiti slab mraz pri tlu.

Tijekom mnogima produženoga vikenda nastavit će se relativno svježe vrijeme, osobito u kopnenom području. Bit će promjenljivo oblačno sa sunčanim razdobljima, u unutrašnjosti i mjestimičnom jutarnjom maglom, pri tlu i slabim mrazom, a ponegdje i kratkotrajnom kišom - osobito u subotu. Problema s burom ponovno će biti u ponedjeljak, vjerojatno i u utorak, posebice na sjevernom Jadranu.


A ako vam je dosta prizemnosti, zemaljskog vremena i atmosfere - sljedećih dana možete spoznavati i svemirsku - na predavanjima tijekom Svjetskog tjedna svemira.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane, i ne baš optimistične vijesti za željne dugotrajnijeg stabilnijeg vremena tijekom mnogima produljenoga vikenda za HRT je pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković  iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.
A možda je nekima zanimljivo pogledati na HTV4 i prognozu za veće gradove u svijetu, koju službujući meteorolozi DHMZ-a svakodnevno pripremaju u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

Petak: većinom sunčano, uz slabiju buru, ali svježe, ujutro ponegdje pri tlu slab mrazdr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U Slavoniji, Baranji i Srijemu još u noći može biti slabe kiše, a danju će prevladavati sunčano, popodne ipak uz prolazno više oblaka. Puhat će povremeno umjeren sjeverozapadnjak. Od jutarnjih 6 do 8 °C temperatura će porasti na uglavnom 15 ili 16 °C.

Podjednako relativno svježe poslijepodne bit će i u središnjoj Hrvatskoj, a jutro će biti još svježije nego na istoku, ponegdju uz maglu, a postoji mogućnost i za slab raz pri tlu. Uz većinom slab vjetar bit će barem djelomice sunčano.

I u gorju i na sjevernom Jadranu obilje sunca i prohladno jutro, osobito u gorju, gdje će ponegdje biti slabog mraza i magle. Jaka, podno Velebita i olujna bura, popodne će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak, pa će se i umjereno valovito i valovito more postupno smirivati.

I u Dalmaciji popodne slabljenje bure, no prema otvorenom moru i dalje će puhati mjestimice jak sjeverozapadnjak. Bit će većinom sunčano, uz najvišu dnevnu temperaturu od 18 do 21 °C, a jutarnja od 9 °C u unutrašnjosti do 14 °C na obali.

I na jugu Hrvatske podjednaka temperatura, no još ujutro može ponegdje biti dosta oblaka, zatim pretežno sunčano. Povremeno jaka bura, na udare i olujna popodne će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak, na otocima još i jak."

I sljedećih dana promjenljivo, te i dalje relativno svježe, na Jadranu uz opet jaku buru

"Na kopnu mnogima produženi vikend neće biti posve stabilan. Subota i ponedjeljak bit će oblačniji uz mogućnost za malo kiše, a nedjelja i utorak pak sunčaniji. No jutra prohladna, a danju razmjerno svježe, osobito od nedjelje uz sjeveroistočnjak. A jugozapadnjak će pak u srijedu donijeti više oblaka, navečer moguće i koju kap kiše. 

U subotu na Jadranu vjetar uglavnom slab, ali uz više oblaka lokalno može pasti i malo kiše. Nedjelja sunčanija, no bura će opet jačati, najprije podno Velebita, a u ponedjeljak i duž cijele obale. Kiše će u ponedjeljak biti uglavnom na otvorenom moru, a samo rijetko poneki pljusak može zalutati na obalu, posebice dalmatinsku. Utorak sunčan, no s jugom u srijedu opet raste vjerojatnost za malo kiše.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.