Kiša, snijeg, bura, pijavice...

S dugonajavljivanom promjenom vremena sa srijede na četvrtak je osim kiše diljem Hrvatske, ponegdje bilo i obilnijih pljuskova s grmljavinom, pa je u 8 sati motritelj na meteorološkoj postaji DHMZ-a u Zadru izmjerio čak 65 litara kiše po četvornome metru.

Na Jadranu su zabilježene i pijavice, poput ovih koje je u četvrtak oko 11 sati snimio Vojislav Šain, svjetioničar na Palagruži. Još je veće nevolje prouzročila često jaka i olujna bura, podno Velebita na udare i orkanska, koja nije samo usporavala promet, ponegdje ga i sasvim onemogućavala, nego čak prouzročila i prevrtanje kamiona, koje je zabilježio Jasminko Herceg, član udruge Crometeo.

I temperatura se osjetno snizila pa je u najvišem gorju izmjereno i samo oko -1 °C, a palo je i malo snijega - najprije na Zavižanu, o čemu postoji i video zapis Drage Vukušića, motritelja s meteorološke postaje DHMZ-a na Zavižanu, zatim i na Dinari, s koje postoje video zapis zahvaljući web kameri MeteoDinare - projekta zaljubljenika u planine i meteorologiju.

Za listopad ništa neobično, ali zanimljivo jer je još u srijedu temperatura zraka u najvišem gorju bila oko 12 °C, a u nizinama ponegdje čak i 29 °C, kao primjerice u Đakovu i Gradištu pokraj Županje.Aktualna mjerenja i motrenja s meteoroloških postaja DHMZ-a, kao i izvještaji o prometu HAK-a mogu se pratiti u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone

A o još mjestimičnim nestabilnostima do kraja četvrtka, te slabljenju bure u petak, ali i nastavku promjenljivog i osjetno svježijeg vremena sljedećih dana detaljnije se može saznati ne samo u vremenskoj prognozi od srijede navečer, nego i u najnovijoj, koju je za HRT pripremila Kristina Klemenčić Novinc, dipl. ing. iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a.