Četvrtak: hladnije, bura, kiša pa razvedravanje

Lokalno obilnija kiša u prvom dijelu srijede samo je uvod u još češću kišu koje će u mnogim krajevima biti u nastavku srijede i tijekom četvrtka. Mjestimice će biti još i izraženijih pljuskova s grmljavinom, a vrlo vjerojatno i olujnog nevremena, osobito na Jadranu i područjima uz njega.

Stoga će se vrijednostima poput onih izmjerenih u 14 sati na meteorološkim postajama DHMZ-a u Gospiću - 27 litara po četvornome metru, Zadru 38 litara i Rijeci 49 litara - priključiti mnogobrojne druge, gdjegod čak i veće, i to već u mjerenju u 20 sati, te posebice u četvrtak u 8 sati, mjestimice i kasnije. Zanima li vas - dvadesetak minuta nakon mjerenja možete ih pratiti u HRT METEO aplikaciji za pametne mobilne telefone.

A u HRT METEO možete pratiti i prometne informacije HAK-a te se informirati o vrlo vjerojatnim mjestimičnim usporavanjima, zastojima pa i većim nevoljama koje će prouzročiti vjetar - u većem dijelu unutrašnjosti vjerojatno samo kratkotrajno, a na Jadranu i uz njega i tijekom četvrtka. Bura će kasno navečer i osobito u noći zapuhati na sjevernom dijelu, a poslijepodne će doći i do juga Jadrana. Pritom će često biti jaka, s olujnim udarima, podno Velebita vjerojatno i orkanskima.

I osjetan pad temperature bit će tema mnogobrojnih razgovora, a da smanjite vjerojatnost prehlada - pripremite već za četvrtak topliju obuću i odjeću. Trebat će i sljedećih dana - promjenljivih i osjetno hladnijih od prošlih. Uostalom, listopad je. I premda dugoročnije prognoze daju povećanu vjerojatnost srednje temperature zraka - i mjesečne i sezonske -barem malo više od prosjeka, sljedećih tjedan dana nećemo se baš naužiti topline. Dapače. Pri tlu je u unutrašnjosti moguć i slab mraz!


Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane, i ne baš optimistične vijesti za željne dugotrajnijeg stabilnijeg vremena tijekom mnogima produljenoga vikenda za HRT je pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković  iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.
A možda je nekima zanimljivo pogledati na HTV4 i prognozu za veće gradove u svijetu, koju službujući meteorolozi DHMZ-a svakodnevno pripremaju u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

Četvrtak: hladnije, jaka bura, kiša pa razvedravanje"U noći i tijekom četvrtak u Slavoniji, Baranji i Srijemu bit će umjereno i znatno oblačno, često s kišom, koja mjestimice može biti i obilnija. Puhat će umjeren do jak sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka osjetno niža nego u srijedu,i bit će uglavnom između 9 i 14 °C.

Osjetno hladnije bit će i u središnjoj Hrvatskoj, i pritom u noći i prijepodne većinom oblačno, uz kišu, ponegdje i izraženije pljuskove. Od sredine dana postupno razvedravanje sa zapada. Puhat će umjeren i jak sjeverni vjetar.

U gorju i na sjevernom Jadranu u početku većinom oblačno s kišom, često i pljuskovima s grmljavinom. Već prijepodne postupan prestanak kiše i djelomično razvedravanje. Uz obalu će zapuhati bura, većinom jaka i olujna, podno Velebita i s orkanskim udarima. Temperatura u gorskim krajevima od 6 do 11 °C, a na Jadranu između 13 i 18 °C.

U Dalmaciji promjenljivo oblačno s pljuskovima, a ponegdje je moguće i jače grmljavinsko nevrijeme praćeno obilnom kišom. Puhat će jaka i olujna bura. More umjereno valovito i valovito. Temperatura zraka u unutrašnjosti od 12 do 17, a uz obalu između 16 i 21.

Podjednaka temperatura bit će i na jugu Hrvatske, i pritom promjenljivo do pretežno oblačno s kišom, mjestimice i izraženijim pljuskovima s grmljavinom. Puhat će umjerena, mjestimice i jaka bura."

U petak stabilno, ali svježe, ponegdje moguć slab mraz. Od subote opet...

"U petak i nedjelju u unutrašnjosti uglavnom suho i barem djelomice sunčano. U subotu prolazno naoblačenje, ponegdje uz malo kiše, a promjenljivo i razmjerno svježe zadržat će se i u nastavku mnogima produženoga vikenda.

Na Jadranu u petak i nedjelju pretežno sunčano. U subotu promjenljivo, ponegdje s kišom, uglavnom u obliku pljuskova, a nestabilno će vjerojatno biti i početkom novoga tjedna. U petak će bura oslabjeti, a u subotu će prolazno zapuhati jugo, u nedjelju na sjevernom i srednjem dijelu ponovo bura, koja će početkom tjedna ponovno pojačati.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.