Srijeda: toplo, južina, kiša, ponegdje i nevrijeme

"Pratimo vremensku prognoza. To nam je osnova svega.", rekli su iskusni pomorci s broda "Dubrovnik" u ponedjeljak navečer u Pomorskoj večeri Hrvatskog radija emitiranoj iz Dubrovnika, i još dodali: "Pratimo prognozu pa smo mi ispred nevremena, a ne nevrijeme ispred nas... Posložimo sve detalje da dovedemo, maksimalno koliko možemo, brod sigurnim pred neveru." Izjave su to koje dodatno opravdavaju smisao postojanja mnogobrojnog meteorološkog sadržaje na medijskim platformama HRT-a. A i dokaz korisnosti ranih upozorenja na opasne vremenske pojave - kakvih će osobito biti u drugom dijelu srijede i tijekom četvrtka.

A da prognoze skore
velike promjene vremena i znatnog pada temperature ne prate samo pomorci nego i mnogobrojni drugi - i to ne samo tijekom uobičajenih svakodnevnih razgovora uz kavu - svjedoči podatak o početku sezone grijanja - unatoč ovom iznadprosječno toplom razdoblju s kraja rujna i na samom početku listopada, koje je jedno od toplijih u povijesti mjerenja ovog dijela godine. Štoviše, gdjegod u unutrašnjosti među najtoplijima, kao primjerice u Zagrebu, gdje je srednja najniža temperatura prošlih 9 dana samo 1994. godine bila viša nego ove. Pritom je u utorak najniža jutarnja temperatura zraka ponegdje bila blizu prosječnoj najvišoj poslijepodnevnoj za početak listopada, a i viša nego što će u mnogim kopnenim krajevima biti u četvrtak poslijepodne.

I dok u četvrtak stiže olakšanje mnogobrojnim starijim osobama, a i mlađima kojima smeta južina i nepovoljne biometeorološke prilike -
nekima pak slijede nevolje! I to najprije - ponegdje već do kraja srijede - zbog lokalno obilnih pljuskova s grmljavinom, te velikom količinom kiše u kratkom vremenu, što može prouzročiti bujične poplave, a i zbog jakog juga, zatim i zbog još jače bure, ponegdje i olujne, podno Velebita vjerojatno i s orkanskim udarima.

Na intenzitet ove promjene vremena upućuje i mogućnost padanja snijega tijekom četvrtka u najvišem gorju Hrvatske, te osobito susjednih zemalja, a u Alpama već u srijedu.

Srećom za mnoge, već do kraja četvrtka u većem dijelu Hrvatske, posebice zapadnim krajevima - slijedi razvedravanje, a u petak i slabljenje vjetra. No, ta stabilizacija atmosferskih prilika i nedostatak oblaka omogućit će izraženije noćno ohlađivanje pa će se u većini unutrašnjosti već u petak znatno povećati vjerojatnost mjestimičnog slabog mraza pri tlu, i to ne samo u gorju...

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane, i ne baš optimistične vijesti za željne dugotrajnijeg stabilnijeg vremena tijekom mnogima produljenoga vikenda za HRT je pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković  iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.
A možda je nekima zanimljivo pogledati na HTV4 i prognozu za veće gradove u svijetu, koju službujući meteorolozi DHMZ-a svakodnevno pripremaju u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

Srijeda: toplo, južina, naoblačenje, kiša, ponegdje i nevrijemedr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U istočnoj će Hrvatskoj još i u srijedu prijepodne prevladavati sunčano, a poslijepodne će biti sve oblačnije, uz kišu najprije u zapadnoj Slavoniji i Podravini. Bit će vrlo toplo, uz najvišu temperaturu zraka od 25 do čak 27 °C.

U središnjoj Hrvatskoj samo malo niža, ali i dalje iznadprosječno visoka. Tijekom dana sve više oblaka uz koje će poslijepodne kiša biti česta, a navečer i u noći na četvrtak mjestimice i obilna, uz grmljavinu. Jugozapadnjak će navečer zamijeniti sjeveroistočnjak, s kojim će doći hladniji zrak. 

U gorju i na sjevernom Jadranu još oblačnije, uz kišu ponegdje već ujutro, a najintenzivnija će biti od srijede poslijepodne do četvrtka ujutro. Lokalno je moguće i nevrijeme. Uz umjereno i jako jugo, u gorju jugozapadnjak i dalje iznadprosječno toplo.

Podjednako, pa i još toplije u Dalmaciji, gdje ponekog pljuska može biti već prijepodne, no glavnina kiše bit će potkraj srijede i u noći na četvrtak. Velika je vjerojatnost i mjestimičnih nevera, koje će dodatno uzburkati umjereno valovito i valovito more.

I na jugu Hrvatske će umjereno i jako jugo donositi sve više oblaka, a mjestimice će biti i kiše, potkraj srijede vjerojatno i obilnije, uz grmljavinu. Jutarnja temperatura od 15 do 19 °C, a danju oko 25 °C."

U četvrtak hladnije, jaka bura, u početku još kiša, a u petak moguć slab mraz...

"Na kopnu u četvrtak razvedravanje sa zapada, a uz umjeren sjeveroistočni vjetar osjetno će osvježiti. Najviše suhog i sunčanog vremena bit će u petak, kada je uz prohladno jutro najvjerojatni slab mraz. U subotu opet više oblaka, no kiše će biti tek povremeno, uglavnom u zapadnijim predjelima. Potkraj nedjelje i osobito u ponedjeljak opet raste vjerojatnost za jače naoblačenje, kišu i grmljavinu.

U četvrtak će i na Jadranu osjetno osvježiti uz jaku i olujnu bura, koja će najprije zapuhati na sjevernom dijelu i donijeti razvedravanje. Kiša će se najdulje zadržati na jugu, gdje će još i u četvrtak biti izraženijih pljuskova s grmljavinom. Od petka većinom sunčano, a i bura će do navečer oslabjeti. Malo kiše još može pasti uglavnom na sjevernom dijelu u subotu. A izraženija promjena vremena koja će zahvatiti cijelu obalu dolazi potkraj nedjelje i u noći na ponedjeljak.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.