Ponedjeljak: oblačnije, češća kiša,većinom toplije

"Bablje ljeto je u punom jeku.", komentirao mi je tijekom vikenda Ivo Vlastelica, kolega snimatelj iz HRT centra Split, čiji se uratci mogu gledati, između ostaloga, i u emisijama "More". I bit će do sredine tjedna, kada slijedi jaka promjena vremena! Naravno, sunčanog će vremena biti i nakon nje, ali u drugom dijelu tjedna ne i ovakve iznadprosječne topline kao do srijede. Na vrijeme osjetljiviji ljudi jamačno već osjećaju novu promjenu vremena, možda čak ponajviše oni kojima je posvećan nedjeljni Svjetski dan srca. I to ne samo tu veliku promjenu u srijedu, nego i jednu manje izraženu u ponedjeljak.

Osim na moru, ovih je dana i na kopnu, uz pretežno sunčano vrijeme, vjerojatno još veći dokaz trajanja ovoga - nekome "babljeg", nekome "miholjskog" ljeta - i iznadprosječno visoka temperatura zraka, čak viša od 25 °C! Tijekom vikenda je bila čak ponegdje 27 °C, ne samo u Dalmaciji, nego i u sjevernijim krajevima, u Slavonskome Brodu, primjerice. A u Hvaru, Imotskome i Metkoviću čak 28 °C! Do srijede će takve vrijednosti biti još češće, gdjegod čak i više, ali u nastavku tjedna sasvim druga meteo-priča!

Osim pada temperature zraka, od srijede poslijepodne do četvrtka poslijepodne u mnogim mjestima unutrašnjosti i za oko 10 °C, padat će i kiša, često u obliku obilnijih pljuskova s grmljavinom, a ponegdje će vjerojatno biti i olujnog nevremena. I jaka bura s olujnim udarima je neprijeporna - u četvrtak na većem dijelu Jadrana, osobito na sjevernom, gdje se ne smiju isključiti ni orkanski udari, a u petak i na jugu.

A do te promjene vremena, osim iznadprosječno visoke temperature, imat ćemo i često umjeren, gdjekad i jak jugozapadnjak, na Jadranu i jugo, te barem djelomice sunčano vrijeme, ali uz povremeno i dosta oblaka - i mjestimične kiše, uglavnom u malim količinama, i to posebice u ponedjeljak.


Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.
A možda je nekima zanimljivo pogledati na HTV4 i prognozu za veće gradove u svijetu, koju službujući meteorolozi DHMZ-a svakodnevno pripremaju u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

Ponedjeljak: oblačnije, češća kiša, južina, većinom toplijeTomislav Kozarić, dipl. ing.: "U ponedjeljak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti djelomice sunčano i danju vrlo toplo s najvišom temperaturom oko 27 °C. Uz promjenljivu naoblaku, mjestimice može pasti i malo kiše, uglavnom prema kraju dan. Vjetar slab i umjeren jugozapadni, poslijepodne u okretanju na zapadni i sjeverozapadni.

U središnjoj Hrvatskoj također djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku, ponegdje i malo kiše, najvjerojatnije tek navečer. Većinom umjeren jugozapadnjak u okretanju na zapadnjak, a zatim će poslijepodne vjetar oslabjeti. Najniža temperatura između 14 i 17 °C, a danju većinom 25 ili 26 °C.

Na zapadu zemlje umjereno do znatno oblačno s mjestimičnom kišom. Puhat će slab i umjeren, u gorju i jak jugozapadnjak, a na sjevernom Jadranu i jugo. More malo i umjereno valovito. Najviša temperatura od 20 °C u gorju do 25 °C na sjevernom Jadranu.

U Dalmaciji djelomice sunčano, uz više sunčanog vremena poslijepodne, a oblaka u prvom dijelu dana - kada lokalno može pasti i malo kiše. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i jugoistočni, uz većinom malo valovito more. Jutarnja temperatura od 14 °C u unutrašnjosti Dalmacije, do 19 °C na obali i otocima.

Na jugu Hrvatske promjenljivo, uz ponegdje malo kiše, a više sunčanog vremena u poslijepodnevnim satima i najvišu temperaturu oko 26 °C. Vjetar uglavnom slab jugoistočni i more malo valovito."

Do srijede još toplo, pa hladnije, uz obilniju kišu, jaku buru...

"U utorak na kopnu djelomice, poslijepodne i pretežno sunčano, a u gorju oblačnije, uz gdjegod slabu kišu. U drugom dijelu srijede sa zapada jača naoblačenje s kišom, mjestimice vjerojatno i obilnijim pljuskovima s grmljavinom. Uz jugozapadni i južni vjetar do srijede će biti toplo, a u četvrtak sjeverni i prilično zahladnjenje. Od petka uglavnom suho i svježe, osobito ujutro.

U utorak na sjevernom Jadranu ponegdje malo kiše, a u Dalmaciji sunčanije. Zatim jače naoblačenje uz kišu i grmljavinu, te obilnije pljuskove, najprije na sjevernom, a u četvrtak na srednjem i južnom. Jugo će u srijedu pojačati, a zatim okrenuti na jaku, podno Velebita i olujnu buru koja u četvrtak donosi pad temperature. Od petka stabilnije, ali i dalje razmjerno svježe uz buru.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing., iz DHMZ-a.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.