Poduzmite mjere zaštite od bujične erozije i gubitka plodnog tla!

Vremenske prilike u prvoj polovini sljedećega tjedna, posebno na kontinentu, bit će povoljne za obavljanje svih poljodjelskih poslova. Tada će najviša temperatura zraka vrlo vjerojatno biti od 23 °C pa do čak visokih 27 °C. Međutim od sredine tjedna slijedi osjetna promjena vremena te će najniže tjedne vrijednosti vjerojatno biti od 1 °C u gorskoj Hrvatskoj pa do 11 °C na Jadranu.

Uz ovo zahladnjenje pripremite se i za vjetrovito vrijeme, te napose kišovito. Obilne količine kiše moguće su duž cijelog jadranskog područja i neposrednog zaleđa. Savjetujemo vam pratiti dnevnu prognozu vremena da vas ove promjene ne bi iznenadile. I poduzmite mjere zaštite od bujične erozije i gubitka plodnog tla.

Pad temperature tla

A srednja dnevna temperatura tla na dubini od desetak centimetara na kontinentu će biti uglavnom od 16 °C do 19 °C, uzduž Jadrana od 20 °C do 22 °C, ali u drugoj polovini tjedna za očekivati je njihov pad za 2 °C do 3 °C.

Ukratko - iskoristite prvu polovinu tjedna za obavljanje radova na otvorenom, obavite obradu tla i gnojidbu, dakako gdje je to moguće, ubrzajte berbu kukuruza, voća i drugih jesenskih plodova te svakako, gdje još niste, završite berbu grožđa posebno to vrijedi za jadransko područje.

A taman s promjenom vremena dobro će doći zagovor nebeskog zaštitnika ekologa, sv. Franje Asiškoga. Posebno će zaštita dobro doći pticama, kojima osigurajte hranu, jer ni njima kao ni ikom drugom:

"Poslije svetog Frane nema u polju hrane!"
Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.