Subota: djelomice sunčano i toplo, ponegdje malo kiše

Tijekom Europske noći istraživača,
neće biti nebeskog plača,
no već tijekom oblačnije subote,
neki bi mogli pomisliti na meteo-urote.

U istočnim i osobito južnijim krajevima Hrvatske subota će biti sunčanija i toplija nego u zapadnijima, gdje će biti i mjestimične kiše, osobito na sjevernom Jadranu, gdje bi nekima moglo smetati slabo do umjereno jugo. Budući da se još planiraju berbe grožđa, beračima u zapadnijim krajevima bilo bi mudro ponijeti kabanice jer kiša, ma kako bila slaba, može natopiti odjeću. A ostvare li se mogući pljuskovi, koji bi mogli prouzročiti dulje pauze tijekom berbe - njihovim domaćinima bilo bi dobro osigurati više pića i hrane nego što su planirali za suhu subotu.

Ni u većinom sunčaniju i topliju nedjelju posvuda neće biti suho, a još češća kiša - srećom vjerojatno ne i obilnija - vrlo će vjerojatno padati tijekom ponedjeljka. U utorak ponovno stabilnije, a sredinom tjedna vjerojatno opet oblačnije, vjetrovitije, kišovitije... S
toga će se ponovno povećati vjerojatnost za upozorenja na opasne vremenske pojave, osobito na Jadranu. Više o upozorenjima i europskom MeteoAlarm sustavu govorilo se ovoga petka u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska".

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Tomislav Kozarić, dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.
A možda je nekima zanimljivo pogledati na HTV4 i prognozu za veće gradove u svijetu, koju službujući meteorolozi DHMZ-a svakodnevno pripremaju u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

Subota: djelomice sunčano i toplo, na zapadu malo kiše

Tomislav Kozarić: "U subotu će se u istočnoj Hrvatskoj zadržati barem djelomice sunčano, a ujutro u Posavini lokalno magla. Vjetar uglavnom slab, jutro manje svježe nego u petak, a najviša dnevna temperatura oko 25 °C.

U središnjoj Hrvatskoj djelomice sunčano uz promjenljivu naoblaku i mjestimice slabu kratkotrajnu kišu ili pljusak, vjerojatnije u drugom dijelu dana u najzapadnjim područjima. Jutarnja magla rijetko je gdje moguća. Vjetar slab do umjeren jugozapadni u okretanju na sjeveroistočni. Jutarnja temperatura od 12 do 15 °C, a poslijepodne od 21 do 24 °C.

I na zapadu Hrvatske promjenljiva naoblaka, uglavnom u Gorskom kotaru, na riječkom području i u Istri, gdje je mjestimice moguća kiša, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom. Ujutro u Lici ponegdje magla. Vjetar slab i umjeren jugozapadni, na sjevernom Jadranu i jugo, uz malo do umjereno valovito more. Najviša temperatura između 18 °C u gorju i 24 °C na moru.

U Dalmaciji slabo do umjereno jugo i jugozapadnjak, uz većinom malo valovito more. Prevladavat će sunčano, a poslijepodnevna temperatura će biti oko 25 °C. Ujutro od 10 °C u unutrašnjosti do 18 °C na obali.

I na jugu Hrvatske pretežno sunčano uz uglavnom slab vjetar i malo valovito more. Najviša dnevna temperatura zraka od 26 do 28 °C, a najniža jutarnja na obali oko 17 °C."

I dalje promjenljivo, do srijede i relativno toplo

"U nedjelju i utorak na kopnu barem djelomice sunčano, te uglavnom suho, a u nedjelju ujutro ponegdje magla. U ponedjeljak promjenljivije, uglavnom u drugom dijelu dana s mjestimičnom kišom ili pljuskom. Zapuhat će većinom umjeren jugozapadnjak i krajem ponedjeljka oslabjeti. Sredinom tjedna ponovno nestabilnije, uz mogućnost pljuskova i grmljavine, a u četvrtak i zamjetnijeg pada temperature, koja će do tada biti oko prosječne za doba godine, uglavnom čak i malo viša.

Na sjevernom Jadranu idućih dana promjenljivo, mjestimice s kišom, osobito sredinom tjedna, kada je i najveća vjerojatnost za izraženije pljuskove i grmljavinu. Nestabilno će tada biti i u Dalmaciji, gdje će do utorka prevladavati sunčano i iznadprosječno toplo, samo u ponedjeljak uz ponegdje više oblaka i malo kiše. Puhat će slabo i umjereno jugo i jugozapadnjak, osobito na sjeveru, a sredinom tjedna vjerojatno posvuda vjetrovitije, najprije uz jugo, zatim buru.", prognozirao je za HRT Tomislav Kozarić, dipl. ing., iz DHMZ-a.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.