MeteoAlarm, DHMZ, HRT...

"MeteoAlarm objavio upozorenja", "Upalio se crveni MeteoAlarm", "Stiže opasna fronta - MeteoAlarm izdao upozorenje", "Stiglo nevrijeme, na snazi MeteoAlarm"... Takvi i slični naslovi relativno su česti u hrvatskom medijskom prostoru. Može se zaključiti kako "tamo neki MeteoAlarm" izvan Hrvatske upozorava na nevremena u Hrvatskoj. Je li to baš tako? Što je to MeteoAlarm te tko, kada i zašto priprema upozorenja koja se u njemu pojavljuju, a i još neke zanimljivosti mogle su se saznati u emisiji "Dobro jutro, Hrvatska", gdje su ovoga petka gostovali dr. sc. Andreas Schaffhauser, voditelj projekta Meteoalarm i zaposlenik Austrijske meteorološke službe (ZAMG) i dr. sc. Tanja Renko, voditeljica Odjela za upozorenja na opasne vremenske pojave Državnog hidrometeorološkog zavoda (DHMZ) i predstavnica DHMZ-a i Republike Hrvatske u Meteoalarm projektu.

Povod gostovanja je sastanak grupe europskih stručnjaka za meteorološka upozorenja okupljenih na projektu EMMA-Meteoalarm (European Multiservice Meteorological Awareness) koji se ovaj četvrtak i petak održava u Zagrebu, u organizaciji DHMZ-a i ZAMG-a - dugogodišnjeg koordinatora projekta EMMA-Meteoalarm.

Što je MeteoAlarm?

METEOALARM
je jedinstven servis u Europi koji objedinjuje službene prognoze i upozorenja nacionalnih meteoroloških službi. Lako je dostupan javnosti, jednostavan je i razumljiv. Svaka služba daje jedinstvena upozorenja za svoju zemlju!

Jednim je pogledom moguće vidjeti gdje sve u Europi vrijeme može biti opasno. Simbolima i bojom kodiranim kartama daju se uvijek aktualna upozorenja na prognozirane ekstremne vremenske prilike za sljedećih 48 sati i to za: obilne kiše s mogućnošću poplava, grmljavinske oluje, olujni vjetar, ekstremnu vrućinu i hladnoću, šumske požare, maglu, obilan snijeg i lavine te velike obalne plime.

Boja kojom je označena pojedina zemlja predstavlja najveće od četiri razine izdanog upozorenja:
- crvena boja naznačuje najveću opasnost od ekstremnih vremenskih prilika koje su vjerojatne i koje u mnogo slučajeva mogu ugrožavati život;
- narančasta znači manju opasnost od nevremena koje može uzrokovati oštećenja i nesreće;
- žuta potencijalnu opasnost na vrijeme koje vjerojatno neće biti ekstremno, ali je nužna pozornost; dok zelena boja znači da se opasno vrijeme - ne očekuje.
Za daltoniste postoji karta u sivim nijansama.

Razine upozorenja dane su kao jedinstven sustav s jasnim odnosom između meteoroloških pojava, moguće štete i opasnosti te predloženo ponašanja u cilju ublažavanja i izbjegavanja šteta.
Granice razina razlikuju se od regije do regije. Na primjer, snijeg u području Alpa uzrokuje manje poremećaje i štete nego u Lisabonu ili Dubrovniku.

Putem glavne internetske stranice za cijelu Europu, klikom na pojedinu zemlju - primjerice Hrvatsku -  može se doći na stranice s regionalnim upozorenjima, a klikom na regiju - primjerice "Kninsku" - pronaći će se detaljnije informacije o mogućoj opasnosti, s naznakama intenziteta i trajanja.

Upozorenja su dostupna svima, na trenutačno čak 33 jezika, pa koristi mogu imati mnogi, počevši od onih koji putuju radi posla ili odmora pa do svih ostalih društvenih subjekata u cilju efikasnijeg planiranja poslova i aktivnosti na koje opasne vremenske prilike mogu utjecati. Posebnu važnost ove informacije imaju za službe civilne zaštite.

U cilju pravodobnog obavješćivanja javnosti od 23. ožujka 2007. godine svakodnevno se na internetskoj stranici www.meteoalarm.eu objavljuju upozorenja o opasnim vremenskim pojavama u Europi za tekući i sljedeći dan. Stranica je jedan od rezultata projekta EUMETNET-a -  mreže mnoštva europskih nacionalnih meteoroloških službi, uglavnom iz Europske unije.DHMZ priprema upozorenja za MeteoAlarm

Hrvatska je putem DHMZ-a postala članicom EUMETNET-a u 2007. godini, nakon čega je pristupila i većini programa koji se odvijaju u okviru ove inicijative, pa tako i METEOALARM-u. Opsežne i složene pripreme za operativno uključivanje u program potrajale su sve do kraja 2008. godine, otkada se svakodnevno izrađuju upozorenja na opasne vremenske pojave u predoperativnoj testnoj fazi, a od 17. srpnja 2009. godine i u punoj operativi, vidljivoj na službenim internetskim stranicama METEOALARM-a. Upozorenja se izrađuju za osam hrvatskih regija koje se razlikuju po svojim klimatološkim obilježjima i dio su cjelokupnog sustava METEOALARM-a za Europu. Postoje upozorenja za vjetar, smrzavanje, grmljavinsko nevrijeme, maglu, iznimno nisku i visoku temperaturu zraka te kišu.

Upozorenja i u HRT METEO

Istoga dana kada i u MeteoAlarm sustavu - upozorenja stručnjaka DHMZ-a pojavila su se i na medijskim platformama HRT-a, najprije u emisijama sa svakodnevnim meteorološkim informacijama HTV-a, zatim povremeno, ovisno o "ozbiljnosti" vremenske situacije - i na internetu HRT-a, a od rujna 2016. godine redovito - bez obzira na nivo i vrstu upozorenja na opasne vremenske pojave postoje - i u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone. I to ne samo na hrvatskome jeziku, nego i na engleskome! A zanimljivo je primijetiti kako notifikacije o upozorenjima u aplikaciju dolaze samo poneku minutu nakon što je službujući meteorolog DHMZ-a napisao upozorenje - gotovo istodobno kada se pojavljuju na internetskoj stranici s upozorenjima DHMZ-a i prije nego što se pojave na stranici MeteoAlarma.

Ne zanemarujte upozorenja!

Premda je vrijeme i uopće meteorologija, uvelike povezano sa zaštitom i sigurnošću osoba i imovine, vremenske prognoze i upozorenja nerijetko se zanemaruju, ne poštuju, a neki ih čak i omalovažavaju. Klimatske promjene i globalno zatopljenje posljednjih godina i desetljeća doprinose sve češćim i žešćim ekstremnim vremenskim prilikama, pri čemu se povećava opasnost za živote i nastanak šteta na imovini. Objavljivanje upozorenja nije s ciljem zastrašivanja javnosti i dizanja panike, nego pravodobnog informiranja kako bi se spriječile ili barem umanjile nevolje.

Srećom, ih ovih dana nema,
pa ni s njima povezanih problema,
ali kada se i gdje objave,
ne zanemarujte DHMZ upozorenja na opasne vremenske pojave!
Vidljiva na kojekojoj lokaciji,
a vjerojatno najbrže u HRT METEO aplikaciji!