Četvrtak: kiša, ponegdje i obilnija, pa razvedravanje

U utorak je završila jedna kišna epizoda, mjestimice i rekordna, a tijekom srijede je već počela druga, koja će u većini Hrvatske trajati još i u četvrtak prijepodne, uglavnom u južnijim krajevima i poneki sat dulje. Pritom će ponovno biti i obilnije kiše i grmljavine, ali ovaj put rjeđe u sjevernim krajevima unutrašnjosti - češće na Jadranu i u područjima uz njega. Do četvrtka u podne u mnogim će mjestima pasti više od 30 litara kiše po četvornome metru, a ponegdje vrlo vjerojatno i više od 50, osobito na  sjevernom dijelu Jadrana i u gorskom području. Stoga su stručnjaci DHMZ-a objavili niz upozorenja na opasne vremenske pojave u europskom MeteoAlarm sustavu, čiji će stručnjaci ovaj četvrtak i petak u Zagrebu raspravljati o daljnjem usavršavanju tog sustava, kako bi bio još kvalitetniji i javnosti korisniji. Detaljnije o tome bit će u četvrtak ujutro na HR Radio Sljeme, a u petak i u "Dobro jutro, Hrvatska".

U drugom dijelu četvrtka neće biti potrebe za upozorenjima jer slijedi ponovno razvedravanje, a u petak suho i pretežno sunčano vrijeme, u unutrašnjosti nakon česte jutarnje magle. I tijekom vikenda će u većini krajeva biti dosta sunčana vremena, ali atmosfera posvuda neće biti sasvim stabilna pa se ne smije isključiti mogućnost za ponegdje malo kiše, uglavnom na sjevernom Jadranu...

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.
A možda je nekima zanimljivo pogledati na HTV4 i prognozu za veće gradove u svijetu, koju službujući meteorolozi DHMZ-a svakodnevno pripremaju u suradnji sa Svjetskom meteorološkom organizacijom.

Četvrtak: u početku kiša, ponegdje i obilnija, pa razvedravanje...
mr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U četvrtak će u istočnoj Hrvatskoj biti umjereno i znatno oblačno, mjestimice s kišom, osobito prijepodne i sredinom dana. Vjetar slab. Najniža temperatura od 13 do 15 °C,  a najviša između 19 i 22 °C.

U središnjoj Hrvatskoj u noći i prijepodne većinom oblačno, često s kišom, koja ponegdje može biti i obilnija. Sredinom dana postupno razvedravanje sa zapada.

Na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima u noći i ujutro većinom oblačno s kišom, lokalno i u obliku izraženijih pljuskova s grmljavinom. Već prijepodne prestanak kiše i razvedravanje sa zapada. Puhat će slaba do umjerena bura te sjeverni i sjeverozapadni vjetar. Jutarnja temperatura zraka od 9 do 12 °C, uz obalu između 14 i 17 °C, a najviša dnevna uglavnom od 18 do 23 °C.

U Dalmaciji u noći i prijepodne promjenljivo, mjestimice s kišom, pa i pljuskovima s grmljavinom, koji mogu biti izraženiji. Poslijepodne uglavnom suho, uz više sunčana vremena. Puhat će slab do umjeren sjeverozapadnjak, a more malo do umjereno valovito. Jutarnja temperatura zraka od 13 do 18 °C, a najviša dnevna između 21 i 25 °C. 

Na jugu Hrvatske promjenljivo, ponegdje s kišom i grmljavinom, osobito u prvom dijelu dana. Vjetar slab do umjeren zapadni i sjeverozapadni."

Do petka stabilnije i sunčanije, pa opet promjenljivije...

"U petak i subotu u većem dijelu unutrašnjosti pretežno sunčano i razmjerno toplo. Potkraj subote te u nedjelju i početkom novoga tjedna ponovno promjenljivije, ponegdje uz malo kiše.

Na Jadrana idućih dana pretežno sunčano i toplo; potkraj subote te u nedjelju i ponedjeljak na sjevernom dijelu povremeno s lokalnim pljuskovima. Puhat će slaba do umjerena bura i sjeverozapadnjak, od subote jugo i jugozapadnjak.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.