Novi rujanski rekordi oborine!

Ovogodišnji astronomski/kalendarski početak jeseni počeo je u "stilu"! Baš prema prognozi i dodatnim upozorenjima - koje je bilo nužno objaviti, s nadom da se ipak neće ostvariti:

"Sljedećih dana neće biti dosadašnje jutarnje svježine,
ali hoće nekima teško podnošljive južine,
u mnogim krajevima do utorka ujutro i kiš(urin)e!


Prvih dvadesetak sati astronomskog početka jeseni obilježit će oblaci, južina, kiša, u većini krajeva i obilniji pljuskovi s grmljavinom, uz koje će ponegdje vjerojatno pasti više litara kiše po četvornome metru nego u prošlih mjesec dana, pa i dulje."

I uistinu, dok je kiša diljem Hrvatske, povremeno praćena i grmljavinom, nekima djelovala kao mana s neba podsjećajući na pjevušenje "Kiše jesenje", mnogima je izazvala i nevolje, pa i materijalnu štetu.

Premda su znatnije količine, veće od 30 litara po četvornome metru, zabilježene u gotovo svim područjima, najčešće najveće količine - i veće od 70 litara u manje od 24 sata - izmjerene su u središnjoj Hrvatskoj, posebice na zagrebačkome području, te u zapadnoj Slavoniji.

Pritom je ponegdje samo od ponedjeljka ujutro do utorka ujutro palo više kiše nego tijekom prosječnog rujna! I više nego ukupno u nekoliko prošlih tjedana. A mjestimice su izmjereni i novi rekordi u dnevnoj količini oborine!

U Daruvaru, primjerice, na meteorološkoj postaji DHMZ-a prvi se put od 1978. godine, od kada postoji postaja, ujutro u rujnu izmjerilo 87 litara kiše po četvornome metru.

A još je značajniji rekord u Velikog Gorici, na meteorološkoj postaji Hrvatske kontrole zračne plovidbe, gdje su mjerenja počela 1981. godine, i gdje je od jutros najveća dnevna količina oborine ikada izmjerena u godini čak 95,6 litara po četvornome metru!

O nekim nevoljama koje je prouzročila tako obilna kiša u kratkom vremenu može se pročitati i na internetskim stranicama HR Radio Sljeme, na kojima se može spoznati i o pozitivnoj strani te kiše i njezinoj barem maloj pomoći vrijednim vatrogascima u gašenju požara. A ne treba zaboraviti ni pozitivnu stranu kiše zbog barem malog ublažavanja višemjesečne suše...

U nastavku utorka slijedi razvedravanje, a nove kiše u većini će Hrvatske biti već u drugom dijelu srijede, najprije i vjerojatno najviše na sjevernom Jadranu i u Gorskom kotaru...