Utorak: u početku još kiša pa razvedravanje, bura...

I dok svjetski čelnici, i to ne svi nego samo neki - raspravljaju na zasjedanju u New Yorku o sve ubrzanijim klimatskim promjenama, a znanstvenici u izvješću pod naslovom "Ujedinjeni u znanosti" naglašavaju hitnu potrebu za korjenitom transformacijom društva i gospodarstva - u Hrvatskoj i okolici suočavamo se s još jednom promjenom vremena. Ona nije izravno povezana s globalnim zatopljenjem jer je sličnih promjena bilo i davno prije, ali se svojim intenzitetom djelomično uklapa u poznate scenarije posljedica klimatskih promjena. 

Nakon razdoblja svježine, na kopnu i mjestimičnog slabog mraza, pri čemu u Zagrebu, primjerice, i 3 uzastopna dana s jutarnjom temperaturom niskom kao rijetko kada u ovom dijelu rujna, najniža temperatura zraka tijekom ponedjeljka je gotovo posvuda bila viša od 10 °C, na Jadranu gdjegod čak i oko 20 °C. Premda su te nagle promjene nekima neugodne, posebice jer ih prati južina, vjerojatno su u većini krajeva još veće nevolje zbog kiše - a i bit će sve do utorka prijepodne. Nakon
relativne suše, koja u većini Hrvatske vlada već mjesecima, kiša je mnogima dobro došla, ali ne baš u kratkotrajno i naglo tako velikoj količini kakva je vrlo vjerojatna do utorka ujutro.

U mnogim će mjestima pasti više kiše nego ukupno posljednjih i više od mjesec dana, a
ponegdje su moguće i za rujan rekordne 24-satne količine oborine. Stoga je do utorka u podne nužan dodatan oprez u prometu na većini Jadrana i područja uz njega, pa i mjestimice u središnjoj Hrvatskoj. A osim kiše i juga, na sjevernom dijelu Jadrana će već u ponedjeljak navečer te osobito u noći i u utorak prijepodne otežano prometovanje biti i zbog lokalno jake bure s olujnim udarima.

Srećom za mnoge - tijekom utorka će se stanje smirivati, uz barem djelomično razvedravanje, ali i to samo kratkotrajno jer već u drugom dijelu srijede ponovno dolaze kišonosni oblaci, na Jadranu uz jačanje juga.

Promjenljivo će se vrijeme nastaviti i poslije srijede, najprije uz razvedravanje, pa vjerojatno novo naoblačenje s mjestimičnom kišom za vikend i početkom novoga tjedna.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Utorak: u početku još kiša pa razvedravanje, ponegdje bura...Krunoslav Mikec, dipl. ing: "U istočnim će predjelima utorak biti oblačan, s povremenom kišom, glavninom u prvom dijelu dana, pri čemu u noći i ujutro još može biti i grmljavine. Poslijepodne smanjenje naoblake, a moguće je i razvedravanje. Uz ponegdje umjeren sjeverni vjetar temperatura će zraka biti između 13 i 18 °C.

U središnjoj su Hrvatskoj su vjerojatnija poslijepodnevna sunčana razdoblja nego na istoku, a kiše će biti uglavnom u noći i ujutro. Najniža temperatura predviđa se od 12 do 15 °C, a najviša će biti između 18 i 20 °C. Vjetar u prvom dijelu dana mjestimice umjeren sjeveroistočni.

I u gorskoj Hrvatskoj ponegdje umjeren sjeveroistočnjak, poslijepodne mjestimice uz sunčana razdoblja, a kiša se predviđa uglavnom u noći i prijepodne, samo ponegdje još i poslije. Na sjevernom Jadranu sunčanije, uglavnom u noći i ujutro još mjestimice uz kišu. Pritom će zapuhati bura, podno Velebita prolazno jaka s olujnim udarima, okrenut će poslijepodne ponegdje na sjeverozapadnjak.

Sjever Dalmacije ranije će dočekati razvedravanje od juga, gdje će još biti pljuskova, moguće izraženijih, te grmljavine. Zapuhat će bura i sjeverni vjetar, potom sjeverozapadni, uz obalu ponegdje i zapadni, a more će se od umjereno valovitog i valovitog smirivati na malo do umjereno valovito. Temperatura danju od 22 do 26 °C.

Na krajnjem jugu Hrvatske prvi dio utorka bit će kišovit, mjestimice uz mogućnost za obilniju kišu te izraženije pljuskove s grmljavinom. Poslijepodne manje oblaka. Zapuhat će bura i sjeverni vjetar, ponegdje i sjeverozapadni, pri čemu će najviša dnevna temperatura biti od 22 do 24 °C."

U nastavku tjedna promjenljivo...

"U danima koji slijede na kopnu će se zadržati relativno toplo, u jutarnjim satima nerijetko s maglom, a tijekom dana uz dosta sunca. Oblačnije će biti prema kraju srijede, u noći na četvrtak te u prvome dijelu četvrtka uz povremenu kišu.

Na kišu na sjevernom dijelu Jadrana treba računati u srijedu poslijepodne i navečer. U prvome dijelu četvrtka bit će je i drugdje, a moguća je i obilnija kiša, uglavnom na dijelu sjevernog Jadrana. Prije i poslije toga većinom sunčano, a kao i na kopnu, i dalje će biti razmjerno toplo, povremeno uz umjereno jugo, a krajem tjedna uz zapadni i jugozapadni vjetar.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec, dipl. ing. iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u ponedjeljak će visoka koncentracija peluda korova biti uglavnom u istočnoj Hrvatskoj. No, nekima može smetati i umjerena koncentracija, koje će biti i na sjevernom Jadranu.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A ako vam sljedećih dana ponestane nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.