Većinom topliji tjedan od prošloga, ali i kišovitiji, vjetrovitiji...

Sljedećih ćemo dana imati ipak toplije vrijeme u odnosu na protekli tjedan, ali i vjetrovitije i kišovitije. Najviša temperatura zraka vjerojatno će ponegdje biti i oko 25 °C. Jutra će također biti toplija, osobito na kontinentu, gdje će najniža dnevna temperatura zraka vjerojatno biti oko 10 °C sredinom tjedna, a uzduž Jadrana od 13 °C do 15 °C.

Povremeno kiša

Radove na otvorenom poremetit će jedino kiša, koja će početkom i od sredine tjedna padati gotovo diljem Hrvatske. Mjestimice može biti i obilnija. Kišu će ponegdje pratiti vrlo jak vjetar, uzduž Jadrana početkom tjedna na udare moguće i olujni

Kod planiranja radova pratite dnevne prognoze!

Vinogradarima se preporuča da osim uz povoljne vremenske uvjete, početak berbe odrede i prema povoljnom omjeru šećera i kiselina u bobicama, što će se svakako odraziti na kvalitetu vina. Berba kukuruza i soje koja je ovih dana započela, nesmetano će se moći nastaviti pred vikend, kada je velika vjerojatnost suhog vremena.

Tlo iznadprosječno toplo!

Priprema i obrada tla za jesensku sjetvu mnoge tek očekuje. Srednja temperatura tla na desetak cm dubine, koje se prema kraju tjedna predviđa od 19 °C do 21 °C u kontinentalnim krajevima te od 23 °C do 25 °C uzduž Jadrana, bit će i za nekoliko stupnjeva više u odnosu na višegodišnji prosjek. Ne čudi stoga da su već na mnogim poljima ranije posijane kulture već niknule.

Uz vjerojatno opet sunčaniji kraj tjedna, neka je svima dobra berba i uspješna sezona!Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.