Nedjelja: oblačnije, toplije, južina, ponegdje i kiša

I u nedjelju će u većini Hrvatske biti sunčano, ali ne i vedro kao u subotu. Štoviše, uz sve više oblaka malo kiše već prijepodne može pasti na otvorenome moru sjevernog dijela Jadrana, a prema kraju dana kiša će biti sve češća i uz obalu, pa i ponegdje na kopnu, uglavnom u Gorskome kotaru. Pritom će tlak padati, a jugozapadnjak i jugo jačati.

U noći i tijekom ponedjeljka, ponegdje sve do utorka ujutro, bit će još kišovitije, u mnogim krajevima i uz obilnije pljuskove i grmljavinu, osobito na Jadranu, gdje će nevolje stvarati i često jako, gdjegod i olujno jugo, a od ponedjeljka navečer najprije na sjevernom Jadranu kasnije i prema jugu - nagla promjena vjetra na sjeverozapadni smjer, mjestimice kratkotrajno i jugozapadni, uz obalu većinom i buru!

U utorak slijedi prolazno razvedravanje, barem djelomično, ali sredinom tjedna i novo naoblačenje, većinom i kiša, pa opet razvedravanje...

Stoga će u sljedećem tjednu biti promjenljivo, povremeno s kišom, te osjetno toplije nego prošlih dana, posebice u kopnenom području, gdje će mjestimičnog mraza u ovome mjesecu vrlo vjerojatno biti još samo u ovu nedjelju.

Unatoč tome što će nedjelja biti pretežno sunčana - budite oprezni u prometu i slušajte uvijek aktualne prometne informacije HAK-a na Drugom programu Hrvatskog radija - jer najviše je poginulih upravo tijekom sunčanog vremena. A još ako se tome doda i južina, koja mnogima smeta... Više o prometu i prometnim nesrećama, te između ostaloga - i o smanjenju broja poginulih u prvih devet mjeseci ove godine u usporedbi s istim razdobljem 2018. - bilo je govora i u prvoj emisiji nove sezone
"Istrage prometnih nesreća".

A nastavak istrage o ne odviše čestoj hladnoći za ovo doba godine u kopnenom području urodila je nekima novom zanimljivosti - u Zagrebu, na meteorološkoj postaji DHMZ-a u Maksimiru, već dva dana za redom je izmjerena temperatura zraka bila niža od 5 °C, što je za prva tri rujanska tjedna prilično rijetka pojava. Posljednji se put dogodila 1986. godine!? A velika je vjerojatnost da će i nedjeljno jutro biti s podjednakom temperaturom...

Također je trenutačno velika, čak i vrlo velika vjerojatnost nastavka tradicije postojanja hrvatske fotografije u kalendarima Svjetske meteorološke organizacije. No, za svaki slučaj - dobro bi došao još poneki glas. Rok za izbor je ova nedjelja!

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Nedjelja: ujutro mjestimice slab mraz, pa oblačnije, toplije, južina, ponegdje i kišamr. sc. Dragoslav Dragojlović: "I u nedjelju će u Slavoniji, Baranji i Srijemu prevladavati sunčano. Jutro će biti hladno, uz mogućnost mjestimičnog slabog mraza pri tlu, a danju toplije nego u subotu. Vjetar uglavnom slab jugoistočni. Jutarnja temperatura zraka od 2 do 4 °C, a najviša dnevna između 22 i 24 °C.

Podjednako i u središnjoj Hrvatskoj - pretežno sunčano, poslijepodne mjestimice s umjerenom nablakom, ali ujutro je ponegdje pri tlu moguć slab mraz. Vjetar slab do umjeren južni i jugozapadni.

U gorskim krajevima djelomice sunčano, ujutro mjestimice s maglom, a pri tlu ujutro može biti i slabog mraza. Na sjevernom Jadranu postupno naoblačenje, do kraja dana ponegdje s kišom. Puhat će slabo do umjereno, ponegdje i jako jugo i jugozapadnjak. Jutarnja temperatura zraka od 0 do 4 °C, uz obalu između 11 i 16 °C, a najviša dnevna od 17 do 21 °C, uz more između 21 i 24 °C.

U Dalmaciji djelomice sunčano, poslijepodne uz postupno sve više oblaka. Zapuhat će umjereno jugo koje će jačati, pri čemu će more biti i umjereno valovito. Jutarnja temperatura od 6 do 10 °C, uz obalu između 13 i 16 °C, najviša dnevna od 21 do 25 °C.

Podjednaka temperatura bit će i na jugu Hrvatske, uz pretežno sunčano vrijeme, poslijepodne mjestimice s umjerenom naoblakom. Puhat će slabo do umjereno jugo, koje će prema kraju dana jačati."

U novome tjednu promjenljivo, povremeno kiša...

"U ponedjeljak u unutrašnjosti većinom oblačno, s kišom i grmljavinom. U utorak razvedravanje, ali na istoku još ponegdje kiša. U srijedu djelomice sunčano i uglavnom suho, a u četvrtak novo naoblačenje s kišom.

Na Jadranu u ponedjeljak promjenljivo, mjestimice s pljuskovima s grmljavinom, koji ponegdje mogu biti i izraženiji. U utorak razvedravanje, u Dalmaciji još ponegdje s kišom i pljuskovima. U srijedu barem djelomice sunčano, a u četvrtak promjenljivo, ponovno s kišom. Puhat će umjereno do jako jugo, a zatim jugozapadnjak i sjeverozapadnjak, u utorak na sjevernom dijelu prolazno bura.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u nedjelju će visoka koncentracija peluda korova biti uglavnom u istočnoj Hrvatskoj. No, nekima može smetati i umjerena koncentracija, koje će biti i u središnjoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A osim nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

IZBOR ZA KALENDAR ZA 2020.

Ako pak više volite meteo fotografiju, i to ne samo gledati je i analizirati, nego je i birati - izaberite poneku za kalendar Svjetske meteorološke organizacije (SMO), koja sljedeće godine obilježava 70 godina postojanja.

Rok za izbor je produljen do 22. rujna 2019.

Hrvatskih je fotografija - ili od naših fotografa ili s našim motivima - u kalendarima SMO za prošle godine bilo napretek, kao iz rijetko koje zemlje. Nadam se da će i u kalendaru za 2020. godinu za koji je prijavljeno više od 1100 fotografija, a u uži je izbor ušlo njih 75. Povezanih s Hrvatskom čak 11!