Petak: sunčano, ali svježe, bura, pri tlu moguć mraz

Nakon promjene vremena sredinom tjedna najprije u sjevernijim krajevima Hrvatske, tijekom četvrtka i u južnijima - atmosfera će do nedjelje opet biti prilično stabilna pa će prevladavati sunčano, često i vedro, ali osjetno svježije nego početkom tjedna. Pritom će sve do subotnjega prijepodnevna bura ponegdje onemogućavati normalan promet, osobito podno Velebita.

Na kopnu će se blizina jeseni primjećivati po mjestimičnoj jutarnjoj magli, a pri tlu gdjegod i po slabom mrazu, posebice u gorskom području.

Već u nedjelju slijedi jugo, s njim i naoblačenje, do večeri već ponegdje na sjevernom Jadranu možda i kiša, a u još vjetrovitiji i oblačniji ponedjeljak vrlo će vjerojatno biti i izraženijih pljuskova i grmljavine, najprije na sjevernom dijelu Jadrana, zatim i drugdje. To će biti uvod u topliji tjedan od ovoga, ali u većini Hrvatske vjerojatno i kišovitiji.


Detaljniju prognozu vjetra i valova sljedećih dana na Jadranu za Regionalni dnevnik HRT-a pripremila je Josipa Kuzmić, mag. phys.-geophys. iz riječkog ureda Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-a:A u nastavku je detaljnija prognoza po područjima za sljedeće dane, koja se u različitim oblicima može pogledati i u emisijama Vrijeme na HTV1: oko 12,19 sati, pa bez meteorologa oko 17,14 sati, zatim sažeto u 18,59 sati, najopširnije oko 19,44 sata te kasno navečer, neposredno prije "Vijesti iz kulture", a i u Regionalnom dnevniku na HTV2. Još novije vremenske prognoze svakodnevno su, osim nedjeljom, vidljive u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, nakon Vijesti svakog punog sata od 7 do 10.

A ako nekoga zanima vrijeme izvan Hrvatske i bliže okolice , u suradnji s DHMZ-om i Svjetskom meteorološkom organizacijom HRT svakodnevno priprema i emisije Vrijeme Europa i Vrijeme svijet, koje se emitiraju na HRT4.

Naravno, detaljne informacije o vremenu i prometu, u suradnji s Hrvatskim autoklubom, postoje u
HRT METEO aplikaciji, koja je ovoga četvrtka napunila 3 godine postojanja.

Petak: sunčano, ali svježe, na Jadranu bura, na kopnu ponegdje pri tlu moguć mrazU petak će u istočnoj Hrvatskoj biti sunčano, čak i vedro, ujutro uz mogućnost mjestimične magle, uglavnom u Posavini. Jutarnja svježina ne bi smjela iznenaditi, a nadam se ni pri tlu ponegdje moguć slab mraz. Najviša poslijepodnevna temperatura bit će uglavnom 17 i 18 °C.

Podjednaka i u središnjoj Hrvatskoj, uz također sunčano vrijeme, gdjekad čak i vedro, ujutro samo ponegdje s kratkotrajnom maglom. Naravno, i svježinom, uz koju je mjestimice pri tlu moguć i slab mraz.

Mraz je pri tlu najvjerojatniji u Gorskome kotaru i Lici, po čijim kotlinama može biti i kratkotrajne magle. Na sjevernom Jadranu će promet i dalje biti otežan zbog bure, osobito podno Velebita. Najniža jutarnja temperatura zraka od 11 do 16 °C, u unutrašnjosti Istre od 7 do 10 °C, a u gorju od 1 do 6 °C. Najviša poslijepodnevna od 20 do 24 °C, u gorju 14 do 16 °C.

Pretežno vedro i vjetrovito bit će i u unutrašnjosti Dalmacije, a i na srednjem i južnom Jadranu, uz umjereno valovito, na otvorenome i valovito more. Temperatura zraka ujutro od 12 do 17 °C, u unutrašnjosti i samo oko 9 °C, a poslijepodne 21 do 25 °C.

I za vikend većinom stabilno pa nova promjena...

I u subotu će diljem Hrvatske biti stabilno - sunčano, većinom čak vedro
, ali u kopnenom području relativno svježe, osobito ujutro, kada je osim mjestimične magle pri tlu moguć i slab mraz, i to ne samo u gorju. Podjednako jutro bit će i u danju topliju nedjelju, tijekom koje će dolaziti sve više oblaka - ponajviše u unutrašnjosti Istre, gdje do večeri već može pasti i malo kiše. Od ponedjeljka vjerojatno u većini unutrašnjosti promjenljivo oblačno, uz toplija jutra, ali i čestu kišu.

Na Jadranu će još i u subotu ujutro ponegdje puhati jaka bura, osobito podno Velebita. U nedjelju slijedi slabo do umjereno jugo, s njim i naoblačenje, do večeri već ponegdje i kiša, a u još vjetroviti i oblačniji ponedjeljak i izraženiji pljuskovi i grmljavina, najprije na sjevernom dijelu, zatim i drugdje. U nastavku novoga tjedna vjerojatno će biti promjenljivo i relativno toplo, ali manje vjetrovito nego u ponedjeljak.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u petak će visoka koncentracija peluda korova biti uglavnom u istočnoj Hrvatskoj, a nekima u središnjoj Hrvatskoj može smetati i umjerena koncentracija.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A osim nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

IZBOR ZA KALENDAR ZA 2020.

Ako pak više volite meteo fotografiju, i to ne samo gledati je i analizirati, nego je i birati - izaberite poneku za kalendar Svjetske meteorološke organizacije (SMO), koja sljedeće godine obilježava 70 godina postojanja.

Rok za izbor je produljen do 22. rujna 2019.

Hrvatskih je fotografija - ili od naših fotografa ili s našim motivima - u kalendarima SMO za prošle godine bilo napretek, kao iz rijetko koje zemlje. Nadam se da će i u kalendaru za 2020. godinu za koji je prijavljeno više od 1100 fotografija, a u uži je izbor ušlo njih 75. Povezanih s Hrvatskom čak 11!