Četvrtak: svježe, bura, na jugu još ponegdje kiša

Promjenom vremena - koja se u sjevernijim krajevima Hrvatske već dogodila, a u južnim će u četvrtak - neki su "očarani", neki "razočarani", kao i obično. Kiše je, očekivano, do srijede navečer bilo uglavnom malo, osim samo ponegdje, primjerice u Križevcima, Bjelovaru, Daruvaru i Đakovu, gdje je palo između 12 i 19 litara po četvornome metru. No, dojam nekima možda "poprave" mjestimični pljuskovi u južnijim krajevima tijekom četvrtka.

Vjetar je bio i bit će zamjetniji, posebice na sjevernom Jadranu, gdje onemogućava normalno prometovanje, a to će činiti i u četvrtak i petak, kada će na većini Jadrana puhati povremeno jaka bura s olujnim udarima, osobito podno Velebita i jačim.

Osim vjetra, svježini su u sjevernijim krajevima pridonijeli mnogobrojni oblaci, te ponajviše pad temperature zraka, koja je u većini unutrašnjosti u srijedu poslijepodne bila i za više od 10 °C niža nego u utorak. Ponegdje čak i oko 15 °C. Istodobno je mjestimice u Dalmaciji bila čak i malo viša nego u utorak, primjerice u Zadru, Šibeniku i Splitu.
Unatoč ponovno mnogobrojnim sunčanim satima sljedećih će dana diljem Hrvatske biti svježije nego početkom tjedna, pri čemu u sjevernim kopnenim krajevima tijekom poslijepodneva ipak manje nego u srijedu. No, još jednom valja upozoriti na nisku jutarnju temperaturu, kakvu u većini krajeva nismo imali još od početka svibnja, a i na veliku vjerojatnost mjestimičnog slabog mraza pri tlu, osobito od petka do nedjelje. I to ne samo u gorskom području! Još nije kasno da zaštitite, zatvorite, poberete...


Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Četvrtak: na jugu još ponegdje kiša, svježe, buramr. sc. Dragoslav Dragojlović: "U četvrtak će u istočnoj Hrvatskoj biti djelomice sunčano, povremeno s umjerenom naoblakom. Puhat će umjeren, mjestimice i jak sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Najniža jutarnja temperatura zraka od 8 do 11 °C, a najviša dnevna između 18 i 20 °C.

Podjednaka temperatura bit će i u središnjoj Hrvatskoj, uz pretežno sunčano vrijeme i povremeno umjeren, na udare moguće i jak sjeveroistočni vjetar.

Na sjevernom Jadranu pretežno sunčano, a u gorskim krajevima djelomice sunčano. Uz obalu će puhati umjerena i jaka, podno Velebita i olujna bura, pri ćemu će more biti umjereno valovito i valovito. Najniža jutarnja temperatura zraka od 7 do 12 °C, uz obalu između 15 i 17 °C, a najviša dnevna od 14 do 19 °C, na moru između 20 i 22 °C.

U Dalmaciji promjenljivo oblačno, mjestimice s kišom, pa i u obliku pljuskova s grmljavinom, koji ponegdje mogu biti i izraženiji, i to uglavnom u prvom dijelu dana. Puhat će umjerena, na sjevernom dijelu i jaka bura, s olujnim udarima. Jutarnja temperatura od 13 do 16 °C, uz obalu između 16 i 20 °C, a najviša dnevna većinom između 18 i 23 °C.

Svježije poslijepodne nego u srijedu bit će i na jugu Hrvatske, uz promjenljivo i nestabilno vrijeme, mjestimice s pljuskovima s grmljavinom, koji prema otvorenom moru mogu biti i izraženiji. Puhat će umjerena i jaka bura."

Od petka stabilnije i sunčanije, uz slabiji vjetar, a od nedjelje i toplije...

"Idućih dana u unutrašnjosti barem djelomice sunčano i relativno svježe, iako od nedjelje uz ponovni porast temperature. No, od ponedjeljka i oblačnije, ponegdje uz mogućnost kiše. Ujutro će mjestimice biti kratkotrajne magle, a u subotu je uglavnom u gorskim krajevima pri tlu moguć slab mraz.

Od petka do nedjelje na Jadranu pretežno sunčano i danju razmjerno toplo. Od ponedjeljka promjenljivo, mjestimice s kišom. Puhat će umjerena i jaka, podno Velebita ponegdje i olujna bura, koja će u subotu oslabjeti, a u nedjelju okrenuti na jugo i jugozapadnjak.", prognozirao je za HRT mr. sc. Dragoslav Dragojlović iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u četvrtak će visoka koncentracija peluda korova biti uglavnom u istočnoj Hrvatskoj. No, nekima može smetati i umjerena koncentracija, koje će biti i u središnjoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A osim nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

IZBOR ZA KALENDAR ZA 2020.

Ako pak više volite meteo fotografiju, i to ne samo gledati je i analizirati, nego je i birati - izaberite poneku za kalendar Svjetske meteorološke organizacije (SMO), koja sljedeće godine obilježava 70 godina postojanja.

Rok za izbor je produljen do 22. rujna 2019.

Hrvatskih je fotografija - ili od naših fotografa ili s našim motivima - u kalendarima SMO za prošle godine bilo napretek, kao iz rijetko koje zemlje. Nadam se da će i u kalendaru za 2020. godinu za koji je prijavljeno više od 1100 fotografija, a u uži je izbor ušlo njih 75. Povezanih s Hrvatskom čak 11!