Srijeda: kišovitije, vjetrovitije, hladnije...

"Dugo toplo ljeto", "Pretežno vedro" i "Magla" samo su neke od pjesama kojima bi se moglo opisati vrijeme u Hrvatskoj prošlih dana, a tijekom utorka su se već mogli pjevušiti i stihovi: "Dolazi kiša sa sjevera..." Malo žešći ritam, primjerice "Trese lupa udara", možda bi nekima bio primjeren gromoglasnim i svjetlosnim pojavama u noći na srijedu i tijekom srijede, na srednjem i južnom Jadranu još i u četvrtak, a ne smije se isključiti mogućnost proživljavanja i "Oluje".

Osim po uglavnom kratkotrajnoj kiši, pa i u obliku
pljuskova s grmljavinom, ponegdje vjerojatno i nevremenom, ovu će promjenu vremena još više obilježiti zahladnjenje, izraženije u kontinentalnom području. Poslijepodnevna temperatura zraka u srijedu i četvrtak bit će i za 5 do 10 °C niža nego u ponedjeljak i utorak, a jutarnja će se u nastavku tjedna - ponovno pretežno sunčanome, sa slabijim vjetrom - često spuštati i ispod 7 °C. Pritom će na tlu mjestimice biti moguć slab mraz, posebice u gorju, gdje ako već niste, do četvrtka poslušajte i primijenite savjet iz agrometeorološke prognoze: "zaštitite, zatvorite, poberite...". Na Jadranu će do kraja tjedna nevolje u prometu stvarati često jaka, ponegdje i olujna bura - već od srijede na sjevernom Jadranu, poslije i južnije.

Unatoč ovoj promjeni vremena, koja bi se mogla povezati s pjesmom "
Lito umire", sudeći prema vrlo vjerojatnim dugoročnijim prognozama "Ljetna haljina" neće se samo slušati, nego će još i u posljednjem rujanskome tjednu - iznadprosječno toplom - biti omiljen odjevni predmet mnogih žena na Jadranu, pa i u dijelu unutrašnjosti. No, za nastavak ovoga tjedna svakako pripremite i topliju odjeću i obuću jer:

"Ako sljedećih dana vidite da sve više ljudi kiše,
to vjerojatno neće biti zbog kratkotrajne kiše,
nego zbog hladnijeg vremena,
i odijevanja neprimjerena..."

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremio Krunoslav Mikec, dipl. ing., iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Srijeda: oblačnija, kišovitija, vjetrovitija, hladnija...

Krunoslav Mikec
, dipl. ing.: "U Slavoniji, Baranji i Srijemu srijeda će biti uglavnom oblačna, s povremenom kišom, glavninom u prvome dijelu dana, kada će puhati umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. U noći mjestimice može biti pljuskova i grmljavine. Temperatura zraka ujutro od 12 do 15 °C, a danju između 16 i 19 °C.

Osjetno svježije nego u utorak bit će i u središnjoj Hrvatskoj, s temperaturom do 18 °C. Prevladavat će oblačno, uz kišu u noći i prijepodne, a do večeri će se razvedravati uglavnom u Međimurju, Podravini i Hrvatskom zagorju. Povremeno će puhati umjeren, na udare moguće i jak sjeveroistočni i istočni vjetar.

I u gorju će biti vjetrovito, a još više na sjevernom Jadranu, gdje će zapuhati umjerena i jaka bura, većinom podno Velebita ponegdje i olujna. Uz more će biti promjenljivo oblačno, a u Lici i Gorskome kotaru pretežno oblačno - s povremenom kišom, uglavnom u Hrvatskom primorju i Istri uz mogućnost za pljuskove s grmljavinom pa i lokalno nevrijeme. Osvježit će, osobito gorju.

U Dalmaciji će pad temperature biti blaži nego u sjevernijim krajevima, uz još dosta sunca tijekom dana, a kiše i grmljavine bit će poglavito poslijepodne u sjevernoj Dalmaciji, iako poneki lokalni pljusak nije isključen i južnije. Nakon juga i istočnjaka poslijepodne će okrenuti na buru, ponegdje i jaku

Bura će krajem srijede zapuhati i na krajnjem jugu Hrvatske. No, prije toga jugo i istočni vjetar, sredinom dana i poslijepodne uz obalu ponegdje jugozapadni. More malo do umjereno valovito. Prevladavat će sunčano, uz ponegdje umjerenu naoblaku te malu do umjerenu vjerojatnost za pokoji mjestimični pljusak. Najviša temperatura od 26 do 29 °C."

U četvrtak još ponegdje kiša pa suho i sunčanije, uz buru

"U četvrtak na kopnu uglavnom bez kiše, osim ponegdje u Zagori. Od petka sunčanije, ali uz mogućnost za jutarnju maglu, posebice u subotu. Jutra će biti svježa, osobito u gorju, gdje može biti slabog mraza pri tlu. Dnevna temperatura do nedjelje uglavnom od 15 do 20 °C, zatim vjerojatno viša.

I na Jadranu će u nastavku ovog tjedna biti svježije. Puhat će umjerena i jaka, mjestimice i olujna bura, koja će u petak oslabjeti na srednjem i južnom dijelu, a u subotu i na sjevernom. Prevladavat će sunčano, a pljuskovi s grmljavinom mogući su još u četvrtak posebice na krajnjem jugu.", prognozirao je za HRT Krunoslav Mikec iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u srijedu će visoka koncentracija peluda korova biti uglavnom u istočnoj Hrvatskoj. No, nekima može smetati i umjerena koncentracija, koje će biti i u središnjoj Hrvatskoj i na sjevernom Jadranu.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A osim nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

IZBOR ZA KALENDAR ZA 2020.

Ako pak više volite meteo fotografiju, i to ne samo gledati je i analizirati, nego je i birati - izaberite poneku za kalendar Svjetske meteorološke organizacije (SMO), koja sljedeće godine obilježava 70 godina postojanja.

Rok za izbor je produljen do 22. rujna 2019.

Hrvatskih je fotografija - ili od naših fotografa ili s našim motivima - u kalendarima SMO za prošle godine bilo napretek, kao iz rijetko koje zemlje. Nadam se da će i u kalendaru za 2020. godinu za koji je prijavljeno više od 1100 fotografija, a u uži je izbor ušlo njih 75. Povezanih s Hrvatskom čak 11!