Zaštitite, zatvorite, poberite - od srijede prijeti mraz! Slab, ali...

Iznadprosječno toplo vrijeme za rujan naglo će prekinuti promjena sredinom tjedna. Stoga će najviša temperatura zraka biti na njegovom početku, i to 25 °C u gorju do 30 °C u Dalmaciji. Izraženiji pad temperature ponajviše će se osjetiti u kontinentalnoj Hrvatskoj, gdje će se najniža temperatura zraka prema kraju tjedna mogla spustiti i ispod 5 °C. Važno je naglasiti da će temperatura zraka pri tlu biti još i niža pa zaštitite cvijeće i ostale biljke osjetljive na hladnoću, plastenike zatvorite, a plodove kojima može naštetiti mraz poberite.

Tlo će biti pogodno za obradu

Količina kiše sredinom tjedna će lokalno varirati, vjerojatno većinom od 10 do 30 litara po četvornome metru. Tlo će tako u drugoj polovini tjedna biti dovoljno vlažno te pogodno za obradu i ulazak traktora na oranice. Srednja dnevna temperatura sjetvenog sloja tla će odmicanjem tjedna padati. No ipak, bit će još uvijek relativno toplo klijanje i nicanje povrtlarskih kultura, posebice u Dalmaciji.

Berba najbolje planirati na početku i kraju tjedna

Dani postaju sve kraći i hladniji pa nam novi tjedan donosi predjesensko raspoloženje. Berbu grožđa, jabuka i krušaka najbolje je planirati početkom i krajem tjedna, a uz rujansko vrijeme vrlo brzo će dozrijeti i dobiti jesensku boju i preostali plodovi.
Osim ove agrometeorološke prognoze iz Plodova zemlje, cijela emisija vidljiva je u nedjelju na HTV1 u 12,30 sati te u ponedjeljak u 14,05 sati, a i na HRTi platformi.