Subota: relativno toplo, sunčanije na Jadranu

Stabilan, sunčan, većinom i vedar petak, te mnogima ugodno topao, u Dalmaciji čak i vruć - uvod je u u podjednaki vikend, tijekom kojeg će oblaka ipak biti malo više nego tijekom petka. No, u noći punog mjeseca još većinom malo ili nimalo, što će pridonijeti izraženijem ohlađivanju, na kopnu i jutarnjoj svježini, ponegdje i magli.

Već subotnja prijepodnevna toplina i mjestimična poslijepodnevna vrućina, unatoč povremenim oblacima, mogla bi vas potaknuti na traženje hlada, možda čak i u kasnoljetnoj šetnji gorama i šumama, ili čak
prašumama, koje također imamo u Hrvatskoj. I koje ove subote imaju svoj dan! Naravno, vrijeme bi mnoge moglo potaknuti i na kupanje, ne samo u toplicama, nego, unatoč mjestimičnoj buri pa maestralu - i na moru, koje je još relativno toplo, a većinom neće biti ni odviše valovito.

I premda su neki već proglasili kraj ljetu, ono će se nastaviti dokazivati i početkom novoga tjedna, a kasnoljetni ugođaj kakav mnogi priželjkuju u rujnu vjerojatno ćemo imati i na kraju tjedna. Ali ne i potkraj utorka i u srijedu, u većini Dalmacije tek četvrtak - kada će se vrijeme naglo promijeniti - temperatura se osjetno sniziti, uz pljuskove, grmljavinu, ponegdje vjerojatno i nevrijeme. Ako ono i izostane - bura gotovo sigurno neće! I to često jaka, podno Velebita i olujna, možda čak i ne samo na udare.

A ne bi smjela izostati i barem jedna hrvatska fotografija u sljedećem kalendaru Svjetske meteorološke organizacije. Trenutačno je čak 10 naših u relativno maloj grupi koja ima više od 1600 glasova... Rok za izbor je produljen do 22. rujna.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Subota - relativno toplo, sunčanije na Jadranu

dr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U subotu će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti većinom sunčano, ujutro ponegdje i maglovito, a danju prolazno više oblaka, bez kiše. Uz povremeno umjeren sjeverni vjetar najviša će temperatura biti 25, 26 °C.

Podjednako toplo i u središnjoj Hrvatskoj, gdje će se izmjenjivati sunčana i oblačna razdoblja, ali kiša će izostati. Jutro i dalje svježe uz temperaturu oko 13 °C.  Danju će povremeno puhati umjeren sjeveroistočnjak.

Na sjevernom Jadranu vjetrovitije, u noći i ujutro uz umjerenu buru, podno Velebita s jakim, pa i olujnim udarima, koja će sredinom dana okrenuti na vjetar s mora. Dok će uz obalu biti sunčano, uglavnom u Gorskome kotaru sunce će povremeno zaklanjati oblaci. Jutro u gorju i u unutrašnjosti Istre svježe, po kotlinama vjerojatno uz maglu, a danju toplo i vrlo toplo.

U sunčanoj Dalmaciji ponegdje će biti i vruće, a jutarnje svježine bit će tek ponegdje u unutrašnjosti. U noći i ujutro puhat će umjerena bura, a danju maestral, uz koji će more biti malo do umjereno valovito te mnogima još ugodno za kupanje temperature oko 25 °C.

Na jugu Hrvatske ljetni ugođaj - sunčano, često i vedro, te uglavnom vruće. Jutarnju buru danju će zamijeniti zapadni i sjeverozapadni vjetar. Najniža temperatura zraka bit će od 20 do 23 °C, u unutrašnjosti i oko 17 °C, a najviša uglavnom između 29 i 31 °C."

U nedjelju i ponedjeljak još stabilno, zatim promjena vremena - ponegdje i uz moguće nevrijeme

"Na kopnu će i nedjelja te ponedjeljak još biti pretežno sunčani, s jutarnjom svježinom, ponegdje i maglom, te mnogima ugodnom dnevnom toplinom. Stabilnom vremenu doći će kraj u utorak poslijepodne, kada će se sa sjevera jače naoblačiti uz kišu, pa i grmljavinu, te osjetan pad temperature zraka i umjeren sjeveroistočni vjetar. No već od četvrtka opet raste vjerojatnost za više suhog i sunčanog vremena.

Na Jadranu će sunčano i vrlo toplo, mjestimice čak i vruće biti sve do srijede, kada dolazi izražena promjena vremena, najprije na sjeverni Jadran, a u noći na četvrtak i sve do juga zemlje. Pljuskovi praćeni grmljavinom bit će česti, a moguće je i nevrijeme. Nakon umjerenog juga od srijede će zapuhati jaka, na udare i olujna bura, a temperatura će se sniziti.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u subotu će visoka koncentracija peluda korova biti uglavnom u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, ali nekima može smetati i umjerena koncentracija, koje će biti i u drugim krajevima. I to ne samo korova, nego ponegdje i trava.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A osim nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

IZBOR ZA KALENDAR ZA 2020.

Ako pak više volite meteo fotografiju, i to ne samo gledati je i analizirati, nego je i birati - izaberite poneku za kalendar Svjetske meteorološke organizacije (SMO), koja sljedeće godine obilježava 70 godina postojanja.

Rok za izbor je produljen do 22. rujna 2019.

Hrvatskih je fotografija - ili od naših fotografa ili s našim motivima - u kalendarima SMO za prošle godine bilo napretek, kao iz rijetko koje zemlje. Nadam se da će i u kalendaru za 2020. godinu za koji je prijavljeno više od 1100 fotografija, a u uži je izbor ušlo njih 75. Povezanih s Hrvatskom čak 11!