Petak: pretežno sunčano i vrlo toplo, gdjegod i vruće

Željni sunca, vedrine i danju mnogima ugodne topline, ponegdje čak i vrućine, sljedećih će dana biti zadovoljni. Aktivnosti na otvorenome moći će se obavljati bez straha od oborina, vjetra, nevremena...

Naravno, one na kopnu valja podsjetiti na jutarnju svježinu, mjestimice i maglu - te dodatnu pozornost u prometu i zbog nje i zbog školaraca, a one na Jadranu na noćnu i jutarnju gdjegod umjerenu buru, poslijepodne maestral.


Detaljniju prognozu za nautičare i sve koji plove pripremio je za Regionalni dnevnik četvrtkom mr. sc. Drago Žaja, iz splitskog Pomorskog meteorološkog centra DHMZ-aNjegova kolegica iz zagrebačkog sjedišta DHMZ-a dr. sc. Nataša Strelec Mahović - pripremila je za HRT detaljnu prognozu po područjima za sljedeće dane. Još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba i Splita, nego i iz Rijeke, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja točno godinu dana postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Petak - pretežno sunčano i danju vrlo toplo, ponegdje i vruće

dr. sc. Nataša Strelec Mahović
: "U petak će u istočnoj Hrvatskoj prevladavati sunčano, ujutro uz mogućnost za mjestimičnu kratkotrajnu maglu, a sredinom dana uz povremeno umjerenu naoblaku, uglavnom u zapadnoj Slavoniji. Vjetar će biti većinom slab, rijetko i umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Jutro svježije od današnjeg, većinom od 11 do 13, dok će danju biti vrlo toplo, od 25 do 27 °C.

Većinom sunčano bit će i u središnjoj Hrvatskoj. Ujutro ponegdje može biti kratkotrajne magle, a danju tek rijetko prolazne naoblake. Vjetar će biti većinom slab. Jutarnja temperatura između 10 i 13 °C, a najviša dnevna od 25 do 27 °C.

Sjeverni Jadran i gorski krajevi obilovat će suncem. Ponegdje je po gorskim kotlinama moguća jutarnja magla, dok će na moru biti pretežno vedro, osobito na otocima. Uz obalu će puhati umjerena, podno Velebita u noći i ujutro i jaka bura, prema otvorenom sjeverozapadni vjetar. Jutro u gorju i unutrašnjosti Istre svježije nego u četvrtak, a najviša dnevna temperatura posvuda malo viša.

U Dalmaciji će uz većinom sunčano vrijeme, često i pretežno vedro - posvuda biti vrlo toplo, ponegdje i vruće. Jedino će u unutrašnjosti Dalmacije jutro biti razmjerno svježe. Ujutro i ponovno navečer uz obalu će puhati slaba do umjerena bura, danju ponegdje umjeren sjeverozapadnjak, pa će more biti malo do umjereno valovito.

I na jugu Hrvatske sunčano, ponegdje i posve vedro. U noći i ujutro puhat će umjerena bura, danju do umjeren sjeverozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura bit će većinom između 27 i 30 °C."

Do utorka relativno stabilno i iznadprosječno toplo, a zatim...

"Do kraja ovoga tjedna i na samom početkom sljedećega u unutrašnjosti će prevladavati sunčano, jedino će u subotu ponegdje biti prolazno umjerene naoblake. Jutra će biti ugodna, ali svježija nego u četvrtak, mjestimice uz mogućnost za kratkotrajnu maglu. Danju posvuda toplo i vrlo toplo. U utorak je sve veća vjerojatnost promjene vremena - pada temperature, kiše, grmljavine...

I na Jadranu do ponedjeljka sunčano i vrlo toplo, osobito na jugu i vruće. U početku će još noću i ujutro puhati slaba do umjerena, podno Velebita i jaka bura, danju većinom umjeren sjeverozapadni vjetar. U utorak je sve vjerojatnije jačanje juga, te novo naoblačenje, pljuskovi i grmljavina, najprije na sjevernom Jadranu.", prognozirala je za HRT dr. sc. Nataša Strelec Mahović iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u petak će visoka koncentracija peluda korova biti uglavnom u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, a nekima može smetati i umjerena koncentracija, koje će biti na sjevernom Jadranu.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A osim nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

IZBOR ZA KALENDAR ZA 2020.

Ako pak više volite meteo fotografiju, i to ne samo gledati je i analizirati, nego je i birati - izaberite poneku za kalendar Svjetske meteorološke organizacije (SMO), koja sljedeće godine obilježava 70 godina postojanja.

Rok za izbor je produljen do 22. rujna 2019.

Hrvatskih je fotografija - ili od naših fotografa ili s našim motivima - u kalendarima SMO za prošle godine bilo napretek, kao iz rijetko koje zemlje. Nadam se da će i u kalendaru za 2020. godinu za koji je prijavljeno više od 1100 fotografija, a u uži je izbor ušlo njih 75. Povezanih s Hrvatskom čak 11!