Četvrtak: većinom suho i barem djelomice sunčano

I sljedećih će dana biti većinom suho, sunčano i za sredinu rujna iznadprosječno toplo, ponegdje vjerojatno čak i vruće, uglavnom u četvrtak uz mogućnost za ponegdje malo kiše. Stoga će vremenski uvjeti u prometu biti uglavnom povoljni, ali je povećana pozornost svakako nužna zbog školaraca, posebice najmlađih. Vjerojatnost za ponovno promjenljivije i kišovitije razdoblje znatnije se povećava u posljednjem rujanskom desetodnevlju.

A u Svjetskoj meteorološkoj organizaciji odlučili su povećati vjerojatnost za dodatne glasove za fotografije za kalendar za 2020. godinu pa su produljili rok za izbor do 22. rujna. Trenutačno je većina hrvatskih fotografije među vodećima, pa je za nadati se da će se barem jedna od njih gledati i u kalendaru.

A ako želite gledati detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane - za HRT ju je pripremila Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Četvrtak: većinom suho i barem djelomice sunčano

Dunja Plačko-Vršnak
, dipl. ing.: "I u četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti djelomice sunčano. Uz više oblaka mjestimice može biti kratkotrajne kiše ili ponekog pljuska, uglavnom prijepodne. Vjetar će biti povremeno umjeren sjeverni, a najviša dnevna temperatura uglavnom 25 ili 26 °C.

Barem djelomice sunčano bit će u središnjoj Hrvatskoj, gdje ujutro ponegdje može biti kratkotrajne magle. Sredinom dana zapuhat će povremeno umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar. Jutarnja temperatura između 10 i 13 °C, a najviša dnevna od 24 do 26 °C.

Umjerene naoblake bit će i u gorskim krajevima dok će na sjevernom Jadranu prevladavati sunčano. Vjetar u unutrašnjosti slab do umjeren sjeveroistočni, a uz obalu će puhati umjerena, podno Velebita i jaka bura, prema otvorenom sjeverozapadnjak. Jutro u gorju i unutrašnjosti Istre svježe, a najviša dnevna temperatura u gorju od 21 do 23 °C, na Jadranu od 26 do 29 °C.

I na srednjem Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije poslijepodne će biti vrlo toplo, ponegdje i vruće, a jutro će u zaobalju biti razmjerno svježe. Prevladavat će sunčano, povremeno uz umjerenu naoblaku. Ujutro i ponovno navečer puhat će slaba do umjerena bura, danju sjeverozapadni vjetar, uz malo do umjereno valovito more.

Na jugu Hrvatske uz više oblaka postoji vjerojatnost za kratkotrajnu kišu ili poneki pljusak, osobito u prvom dijelu dana, a prema kraju dana postupno će se razvedriti. Puhat će slaba do umjerena bura, prema otvorenom sjeverozapadni vjetar. Najviša dnevna temperatura između 27 i 29 °C."

Sljedećih dana većinom stabilnije, sunčanije i toplije

"Do kraja tjedna i početkom novoga u unutrašnjosti
će prevladavati sunčano, a prolazno više oblaka vjerojatno će biti u subotu i utorak. Jutra će biti svježa, još uvijek uz mogućnost za mjestimičnu kratkotrajnu maglu, dok će danju biti toplo i vrlo toplo.

Na Jadranu će prevladavati sunčano i vrlo toplo, ponegdje i vruće. Ujutro će puhati slaba do umjerena, podno Velebita i jaka bura, danju umjeren sjeverozapadni vjetar. Temperatura mora bit će i dalje uglavnom između 22 i 25 °C", prognozirala je za HRT Dunja Plačko-Vršnak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u četvrtak će visoka koncentracija peluda korova biti uglavnom u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, a nekima može smetati i umjerena koncentracija, koje će biti na sjevernom i srednjem Jadranu.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A osim nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

IZBOR ZA KALENDAR ZA 2020.

Ako pak više volite meteo fotografiju, i to ne samo gledati je i analizirati, nego je i birati - izaberite poneku za kalendar Svjetske meteorološke organizacije (SMO), koja sljedeće godine obilježava 70 godina postojanja.

Rok za izbor je produljen do 22. rujna 2019.

Hrvatskih je fotografija - ili od naših fotografa ili s našim motivima - u kalendarima SMO za prošle godine bilo napretek, kao iz rijetko koje zemlje. Nadam se da će i u kalendaru za 2020. godinu za koji je prijavljeno više od 1100 fotografija, a u uži je izbor ušlo njih 75. Povezanih s Hrvatskom čak 11!