Srijeda: djelomice sunčano i toplije, uz poneki pljusak

I u nastavku ovoga tjedna, a i početkom sljedećega, s vremenom će jamačno mnogi biti zadovoljni jer ćemo sunčanih sati u većini Hrvatske imati napretek. Pritom će temperatura zraka porasti pa će uglavnom izostati jutarnja svježina kakvu smo imali ovoga utorka, i kakve ponegdje nije bilo još od sredine svibnja, kao primjerice u Lici, te unutrašnjosti Istre i Dalmacije. No, i dalje će mnogima dobro doći slojevita odjeća, pogotovo ako žive u kontinentalnoj Hrvatskoj, gdje će u prometu i dalje biti nužan dodatan oprez zbog jutarnje magle. Naravno, diljem Hrvatske i zbog školaraca u prometu!

Samo nekima, rijetkima, u srijedu poslijepodne i tijekom četvrtka može zasmetati mjestimična kiša, na Jadranu i u obliku lokalnog pljuska s grmljavinom, uglavnom u Dalmaciji. Od petka opet diljem Hrvatske suho te iznadprosječno toplo. Štoviše, ponegdje možda čak i vruće.

Detaljniju prognozu po područjima za sljedeće dane za HRT je pripremila dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz Službe za vremenske analize i prognoze DHMZ-a, a još detaljnija, za čak 55 mjesta u Hrvatskoj i 44 u Europi, koju su pomogli pripremiti i drugi službujući meteorolozi - prognostičari DHMZ-a, ne samo iz Zagreba, nego i Rijeke i Splita, može se naći u HRT METEO aplikaciji, koja postoji i na engleskome i njemačkome jeziku.

Srijeda - djelomice sunčano i toplije, popodne poneki pljusakdr. sc. Petra Mikuš Jurković: "U srijedu će u istočnoj Hrvatskoj prevladavati sunčano, uz najvišu temperaturu zraka do 25 °C, a ujutro će biti svježe i maglovito, osobito uz rijeke. Više oblaka bit će prema kraju dana, kada samo rijetko u Posavini može pasti i malo kiše.

Magla će tijekom svježeg jutra smanjivati vidljivost i u središnjoj Hrvatskoj, a uz sunce će danju ugrijati do 25 °C. Iako će biti promjenljive naoblake zadržat će se suho.

Na zapadu zemlje također suho, većinom sunčano, na obali sjevernog Jadrana ponegdje i vedro. No jutro u gorju i unutrašnjosti Istre svježe, a magla se ponegdje po kotlinama može zadržati i u dijelu prijepodneva. Ujutro će puhati većinom umjerena bura, podno Velebita i jaka, koja će danju oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak.

U Dalmaciji će ponegdje biti i jugozapadnog vjetra. Jutro u unutrašnjosti svježe, ponegdje i uz temperaturu nižom od 10 °C, a na obali uglavnom između 17 i 20 °C. Najviša dnevna pak od 27 do 29 °C. Oblaka će biti više nego tijekom utorka, a posebice u unutrašnjosti popodne je moguć poneki pljusak praćen grmljavinom.

Vjerojatnost za pljuskove raste prema jugu Hrvatske, uglavnom u popodnevnim satima. Jutarnja temperatura oko 20 °C, a popodnevna oko 28 °C. Uz slab do umjeren vjetar more će biti većinom malo valovito."

I u četvrtak ponegdje malo kiše, zatim stabilnije, sunčanije...

"U Dalmaciji još u četvrtak postoji mogućnost za poneki pljusak s grmljavinom dok će se na sjevernom Jadranu zadržati većinom suho. U noći i ujutro uz obalu će puhati povremeno umjerena bura, podno Velebita i jaka, a danju sjeverozapadnjak. Posvuda stabilan i sunčan petak bit će pak uvod u isti takav vikend.

I na kopnu je mjestimice u četvrtak moguće malo kiše, ponajprije u unutrašnjosti Dalmacije i na istoku. Od petka pak slijede većinom suhi i sunčani dani. Jutra će i dalje ponegdje biti maglovita pa pripazite u prometu.", prognozirala je za HRT dr. sc. Petra Mikuš Jurković iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u srijedu će visoka koncentracija peluda korova biti uglavnom u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A osim nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

IZBOR ZA KALENDAR ZA 2020.

Ako pak više volite meteo fotografiju, i to ne samo gledati je i analizirati, nego je i birati - izaberite poneku za kalendar Svjetske meteorološke organizacije (SMO), koja sljedeće godine obilježava 70 godina postojanja.

Rok za izbor je produljen do 22. rujna 2019.

Hrvatskih je fotografija - ili od naših fotografa ili s našim motivima - u kalendarima SMO za prošle godine bilo napretek, kao iz rijetko koje zemlje. Nadam se da će i u kalendaru za 2020. godinu za koji je prijavljeno više od 1100 fotografija, a u uži je izbor ušlo njih 75. Povezanih s Hrvatskom čak 11!