Utorak: većinom sunčano i toplije

Nakon razdoblja promjenljivijeg i kišovitijeg vremena, tijekom kojeg je kojegdje bilo i obilne kiše i olujnih nevremena pa je mjestimice već nadmašena prosječna količina oborine za cijeli rujan, kao primjerice u Poreču i Čilipima - sljedećih će dana biti stabilnije, sunčanije i danju toplije. No, jutra će biti svježija od prošlih, u unutrašnjosti često i maglovita. Povećana vjerojatnost za ponegdje malo kiše postoji uglavnom potkraj srijede i u četvrtak prijepodne.

A želite li povećati vjerojatnost za pojavu hrvatskih fotografija u kalendaru Svjetske meteorološke organizacije za 2020. - dajte svoj glas za neku od njih. Mogućnost izbora je još samo ovaj utorak!

Utorak - većinom sunčano i toplije, ali ujutro svježe


dr. sc. Nataša Strelec Mahović: "U utorak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti djelomice sunčanu, povremeno uz umjerenu naoblaku, ali bez kiše. Ujutro je ponegdje moguća magla, najvjerojatnije uz Savu i Dravu. Vjetar većinom slab istočni i jugoistočni. Jutarnja temperatura od 10 do 13, a dnevna od 22 do 25 °C.

U središnjoj će Hrvatskoj nakon svježeg i mjestimice maglovitog jutra, danju biti većinom sunčano te malo toplije nego u ponedjeljak, uz uglavnom slab vjetar.

Stabilno će biti i u gorskim predjelima pa će jutarnja magla biti česta pojava, a jutro će biti i prohladno. Danju će na sjevernom Jadranu prevladavati sunčano dok u gorju može ponegdje biti slabog razvoja oblaka, ali bez kiše. Vjetar će biti slab, tek će prema kraju dana uz obalu sjevernog Jadrana zapuhati mjestimice umjerena bura. Jutarnja temperatura u gorju i unutrašnjosti Istre od 6 do 11 °C, uz more od 14 do 17 °C, a dnevna od 17 do 23 °C u gorju, te većinom 25 ili 26 °C na sjevernom Jadranu.

U Dalmaciji će prevladavati sunčano, u unutrašnjosti uz prolazno umjerenu naoblaku. Vjetar većinom slab sjeverozapadni i zapadni, navečer uz obalu bura. Jutro će u unutrašnjosti Dalmacije biti svježije nego u ponedjeljak, a danju posvuda malo toplije.

Podjednako i na jugu Hrvatske, gdje će uz većinom sunčano vrijeme i slab do umjeren sjeverozapadni i jugozapadni vjetar jutarnja temperatura biti od 17 do 20 °C, a dnevna uglavnom 27 ili 28 °C."

I u nastavku tjedna pretežno sunčano, te još malo toplije, ali...

"Većinom sunčano, ujutro ponegdje s maglom bit će i u srijedu, iako će se poslijepodne postupno naoblačiti pa će u četvrtak biti promjenljivije, uz mogućnost za povremenu mjestimičnu kišu, pa i u obliku pljuskova. U nastavku tjedna ponovno stabilnije, uz obilje sunca, te većinom suho, uz daljnji porast temperature.

I na Jadranu srijeda djelomice sunčana, uz više oblaka prema kraju dana. Četvrtak promjenljiviji, ponegdje uz mogućnost za kišu, uglavnom lokalne pljuskove, a od petka ponovno pretežno sunčano, na većem dijelu Jadrana i pretežno vedro vrijeme. Iako će puhati povremeno umjerena, u četvrtak mjestimice i jaka bura, uz obilje sunca bit će sve toplije tako da ćemo sljedećih dana ponovno moći uživati u ugodnom kasnom ljetu.", prognozirala je za HRT dr. sc. Nataša Strelec Mahović iz DHMZ-a.

PELUDNA PROGNOZA

Prema prognozi Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "dr. Andrija Štampar" u utorak će visoka koncentracija peluda korova biti uglavnom u središnjoj i istočnoj Hrvatskoj, ali nekima može smetati i umjerena koncentracija, koje će biti u većini ostalih krajeva.

HRT METEO

Mnogobrojne druge informacije, i o prošlom i o budućem vremenu, i to ne samo od stručnjaka DHMZ-a, nego i drugih europskih meteoroloških službi, dostupne su u HRT METEO - aplikaciji za pametne mobilne telefone, u kojoj se redovito objavljuju i prometne informacije HAK-a - i to ne samo na hrvatskom jeziku, nego i na engleskom i njemačkom.

METEO KARIKATURE i METEO STRIP

A osim nebeske vedrine - vedrijem raspoloženju možda pridonesu METEO KARIKATURE i/ili METEO STRIP.

IZBOR ZA KALENDAR ZA 2020.

Ako pak više volite meteo fotografiju, i to ne samo gledati je i analizirati, nego je i birati - izaberite poneku za kalendar Svjetske meteorološke organizacije (SMO), koja sljedeće godine obilježava 70 godina postojanja.

Rok za izbor je 10. rujna 2019.

Hrvatskih je fotografija - ili od naših fotografa ili s našim motivima - u kalendarima SMO za prošle godine bilo napretek, kao iz rijetko koje zemlje. Nadam se da će i u kalendaru za 2020. godinu za koji je prijavljeno više od 1100 fotografija, a u uži je izbor ušlo njih 75. Povezanih s Hrvatskom čak 11!